Před 38 lety vpadla do Československa vojska Varšavské smlouvy

Před osmatřiceti lety, v noci z 20. na 21. srpna 1968 překročila vojska pěti zemí Varšavské smlouvy československé hranice. Toto smutné výročí si připomněli účastníci pietního aktu před budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanky na Václavském náměstí - 1968

Tanky na Václavském náměstí - 1968

Na budově rozhlasu je tabule s patnácti jmény těch, kteří zde tehdy, v první den okupace padli. Jedním z nich byl i Václav Sadílek.

"Manžel šel do práce z Vinohrad na Masarykovo nádraží a tady ho to zastihlo. Srazil se tank s autobusem a on pod tím autobusem zůstal," vzpomíná jeho žena.

Český rozhlas zůstal ještě hodiny toho dramatického dne jediným informačním zdrojem. Jeho pracovníci, tak jako už poněkolikáté v historii bez ohledu na riziko vysílali, nejprve legálně a pak z úkrytu.

"Nenechte se vyprovokovat, nechoďte na otevřené srážky v ulicích a neodcházejte od přijímačů, pokud nás slyšíte. Dokud nás slyšíte, vydržte s námi," znělo z rozhlasových vln.

Okupace Československa později vyústila v husákovskou normalizaci. Tato doba přinesla prověrky a čistky, zarazila kariéry mnoha schopným lidem, další tisíce donutila k emigraci. Teprve po jednadvaceti letech jsme si mohli nahlas a veřejně připomenout jména tehdejších obětí.

Také Slovensko si připomíná výročí okupace

Na náměstí ve Zvoleně bude dnes odhalena pamětní deska Josefa Leváka, muže, který patřil mezi první oběti okupace Československa v roce 1968. Levák se postavil do cesty sovětskému tanku na zvolenském náměstí kolem čtvrté hodiny odpoledne. Ocelový kolos ho srazil, přejel a podle svědků nezastavil a pokračoval v cestě. Otec čtyř dětí zemřel okamžitě a právě na místě jeho skonu bude pamětní deska.

Společně s Josefem Levákem zahynulo na Slovensku 18 lidí, z nichž nejmladšímu bylo 16 let. Podle údajů Ústavu paměti národa zranili vojáci Rudé armády dalších 130 lidí.

Muž, který se podle historiků před 38 lety podílel na pozvání vojsk Varšavské smlouvy do Československa, tedy Vasil Bilak, nebyl nikdy potrestán a v klidu dožívá ve své vile v prestižní bratislavské čtvrti Slavín.

Lucie Weissová, Marie Matúšů, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme