Pronájem Karlova mostu stál křeslo starostu Prahy 1

Kontroverzní pronájem Karlova mostu firmě Louis Vuitton připravil nestraníka Vladimíra Vihana o křeslo starosty Prahy 1. Z funkce ho dnes odvolali zastupitelé první městské části. Podle jejich zdůvodnění Vihan postupoval nesprávně při chystaném uzavření mostu, na kterém se měla konat soukromá oslava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Jan Rosenauer

Proti záměru radnice se postavili jak někteří radní Prahy 1, tak pražský magistrát. Firma byla nakonec nucena párty přesunout na Alšovo náměstí.

Odvolat starostu navrhl opoziční zastupitel Vladimír Hruška (Sdružení na ochranu nájemního a ostatního bydlení). Vihan ale považuje případ Karlova mostu jako důvod svého odvolání za účelový. Před časem totiž vystoupil z ODS a právě občanskodemokratičtí zastupitelé se mu prý tímto měli pomstít.

"ODS nesebrala tolik sil, aby navrhla mé odvolání přímo, proto to navrhoval předseda kontrolního výboru z opozice s důvodem pochybení v pronájmu Karlova mostu. Mě jenom zklamalo to, že zastupitelstvo nebylo schopno pojmenovat důvod mého odvolání," řekl Vihan.

Předseda zastupitelů za občanské demokraty Filip Dvořák to ale odmítl. "Pokud bychom chtěli navrhnout Vihanovo odvolání, udělali bychom to," řekl k tomu ČTK.

Vihana se opozice v minulosti pokusila odvolat třikrát. Nikdy neuspěla. Nyní se v tajném hlasování vyslovilo pro starostovo odvolání 22 zastupitelů, pět bylo proti. Mezi zastupiteli, kteří hlasovali pro, patrně byli i někteří občanští demokraté.

Martin Hromádka, Filip Jan Zvolský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme