Výběrové řízení na policejní uniformy napadla už druhá firma

Lukrativní zakázka na nové policejní uniformy za 150 milionů korun se dál komplikuje. Výběrové řízení napadla v pořadí už druhá firma. Nejprve se ozvala společnost Humi Outdoor, která stejnokroje ve spolupráci s policisty tři roky vyvíjela, teď si stěžuje i frýdecko-místecké výrobní družstvo Vkus. Oba neúspěšní uchazeči nabídli výrazně nižší ceny než vítěz tendru, firma Avízo, která navíc začala s oděvní výrobou teprve od letošního července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail nové policejní uniformy.

Detail nové policejní uniformy. | Foto: Policie ČR

"Naše nabídnutá cena byla o více než osm a půl milionu korun nižší než cena firmy Avízo, a přitom jsme obě firmy zaměstnavateli převážně zdravotně postižených," řekl Radiožurnálu předseda představenstva družstva Vkus Jiří Schwarz.

Podle zákona o zadávání veřejných zakázek jsou společnosti zaměstnávající zdravotně postižené ve výběrových řízeních vždy zvýhodněny. Frýdecko-místecký pracovní úřad ovšem vystavil družstvu Vkus chybné potvrzení o tom, že u něj pracují lidé se sníženou pracovní schopností.

Úřad práce sice vzápětí formální nedostatky opravil, k novému potvrzení už ale policejní nákupčí nepřihlédli a označili za vítěze firmu Avízo. Ta se přitom se svojí cenovou nabídkou umístila až na čtvrtém místě.

Ekonomický náměstek policejního prezidenta Pavel Bouberle trvá na tom, že soutěž byla v pořádku. "Může být vybrána firma, která má více jak 25 zaměstnanců se zdravotním postižením, a v tom případě při porovnávání cen, které jsou v rámci soutěže jako prioritní část, tak je upřednostněna, to vyplývá ze zákona," uvedl Bouberle.

Ministr vnitra Ivan Langer v polovině září uvedl, že nechá tendr na výrobu uniforem prověřit. Nákupčí z policejního prezidia se podle něj dopustili několika závažných chyb. Nikoho z účastníků soutěže údajně neinformovali o tom, že resort není jediným vlastníkem takzvaného průmyslového vzoru neboli ochranné licence. Firma Avízo ale tvrdí, že u Úřadu průmyslového vlastnictví nebyla zatím žádná ochranná licence na nové stejnokroje zapsána.

Další podrobnosti o případu se dozvíte v dnešním pořadu Pod kůži, který Radiožurnál vysílá pět minut po půl jedenácté.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme