Zemřel legendární pilot František Fajtl

Po dlouhé těžké nemoci dnes zemřel legendární pilot z druhé světové války František Fajtl. Bylo mu 94 let. Za války se tento legendární letec zúčastnil například bitvy o Británii. Nad severní Francií byl dokonce sestřelen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Fajtl

František Fajtl | Zdroj: ČTK

František Fajtl pocházel z Donína v okrese Louny. Do zahraničí odešel dobrovolně. V roce 1939 uprchl přes Polsko nejprve do Francie, kde sloužil u letectva a bojoval ve dvou francouzských perutích. Po pádu Francie se ale přes Gibraltar dostal do Anglie a jejího Královského letectva.

Život válečných letců v RAF viděl Fajtl jako velice rozmanitý - bohatý, ale současně také velmi tvrdý. Fajtl byl také velitelem leteckého stíhacího pluku, který působil v týlu nepřítele při Slovenském národním povstání.

"Letec, pokud mu funguje aeroplán, tak chce samozřejmě letět. Neměli jsem s Rusy spojení, byly mraky, tak jsem dal rozkaz každý nebo ve třech rojích letět na východ. Tři letouny v mém roji se dostaly až do Ruska, ostatní posedaly v Rumunsku a v Maďarsku. Nouzově, někteří dobře, někteří špatně, a náš pluk byl rozrušen," vzpomínal generál.

Po roce 1948 skončil František Fajtl na několik měsíců jako nepřítel lidu ve vězení na Mírově. Potom se živil jako stavební dělník, skladník nebo úředník. Až v 60. letech byl částečně rehabilitován. Prezident Václav Havel ho po revoluci vyznamenal Řádem Milana Rastislava Štefánika a v roce 2004 pak získal nejvyšší české vyznamenání - Řád bílého lva.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme