Prezident vyznamenal na Pražském hradě 22 osobností

Oslavy 88. výročí vzniku samostatného československého státu vyvrcholily předáním státních vyznamenání na Pražském hradě. Ve Vladislavském sále prezident Václav Klaus ocenil dvacítku osobností, mezi nimi například válečného veterána Miroslava Štanderu, lyžařku Kateřinu Neumannovou, prorektora Teologické fakulty Jihočeské univerzity Karla Skalického nebo herečku Ivu Janžurovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Špaček přebírá Řád bílého lva

Antonín Špaček přebírá Řád bílého lva | Zdroj: ČTK

Nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva - prezident republiky propůjčil Antonínu Špačkovi a in memoriam Josefu Bryksovi.

Generálmajor Antonín Špaček za druhé světové války bojoval ve Francii a Británii. V roce 1949 byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k deseti letům těžkého žaláře a řadu roků strávil v uranových dolech.

Také plukovník Josef Bryks za války bojoval ve Francii a Británii. Po sestřelení byl zajat Němci a odsouzen k smrti. Zachránila ho spojenecká vojska. V roce 1948 byl nespravedlivě odsouzen a prošel řadou nejtěžších věznic. V roce 1957 Josef Bryks útrapám věznění podlehl.

V projevu u příležitosti 88. výročí vzniku Československa prezident Klaus vyzval jménem občanů politiky, aby se dohodli buď na možnosti vytvořit vládu, nebo na uspořádání předčasných voleb. Varoval také před ztrátou svobody, demokracie a státní suverenity, kterou Češi před 17 lety znovu získali.

"Apeluji na politické strany a politiky, výslovně se hlásící k tomu, co zkratkovitě označujeme za odkaz listopadu 89, aby se erozi hodnot spojených s návratem svobody a demokracie do naší země rezolutně bránili. Připomínám jim, že si občané naší země přejí, aby jednali konstruktivně a aby jejich politické soupeření nevedlo k nesmiřitelnému dělení společnosti."

Marika Táborská, Lubica Bergamová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme