Studenti gymnázia protestují proti kamerám ve škole

Česká školní inspekce prošetří případ zavádění kamerového systému na soukromém pražském gymnáziu Josefa Škvoreckého. Proti záměru namontovat kamery i do tříd ostře protestují studenti a dnes vedení školy předali petici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maturita

maturita | Foto: Gymnázium Nad Alejí

Studenti jsou přesvědčení, že namontováním kamer do školních tříd bude omezena jejich osobní svoboda, a chtějí dál protestovat. Problémy s bezpečností byli podle nich jen sporadické, a proto nevidí důvod kamery instalovat.

Ředitel gymnázia Václav Krištof ale říká, že mu jde hlavně o prevenci. "Je to pasivní bezpečnost, ochrana majetku po skončení výuky, proti tomu nikdo nic nemá. Je to také možnost se zpětně podívat na záznam v případě, že se stane úraz, šikana, krádež," uvedl Krištof.

České školní inspekci se ale záměr gymnázia namontovat kamery do tříd příliš nelíbí. Medializaci případu bere jako podnět a do školy pošle kontrolu. "Informace, které se objevily, vyvolávají celou řadu pochybností, ale bereme je, že jsou to informace nekompletní, čili bude potřeba zjistit, jaká ta situace je v celém svém rozsahu," řekl Radiožurnálu mluvčí inspekce Libor Vacek.

Proti zavedení kamerového systému v gymnáziu vystoupila zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Podle ní jde o porušení lidských práv, konkrétně práva na soukromí. "Kdyby Česká školní inspekce nevyřídila stížnost ke spokojenosti studentů, tak bychom do toho vstoupili my, protože Česká školní inspekce je orgán státní správy, který je v působnosti veřejného ochránce práv," uvedla Šabatová.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme