Kamery z gymnaziálních tříd zmizí

Ještě dnes zmizí sledovací kamery ze tříd soukromého pražského gymnázia Josefa Škvoreckého. Radiožurnálu to potvrdil ředitel školy Václav Krištof s tím, že se včera na instalaci sporného kamerového systému neshodl se všemi rodiči studentů. Kamery tak zůstanou jen na chodbách, kde nevadí ani rodičům ani studentům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tělocvična

Tělocvična | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

"Rozhodl jsem po třídních schůzkách, na kterých se sešli rodiče jako zákonní zástupci žáků, o tom, že kamerový systém bude ze tříd odstraněn. A bude nadále pouze na chodbách," řekl Radiožurnálu Krištof.

Kamery se na škole objevily během víkendu - kvůli protestu studentů a petici, kterou žáci řediteli předali, ale nebyly v provozu. Systém měl podle ředitele pomoci eliminovat případnou šikanu a pomoci měl také při objasnění možných úrazů.

Krištof chtěl jejich prostřednictvím také zjišťovat, jestli studenti a pedagogové docházejí včas na vyučování. Studenti ale považují kamerový systém za omezování osobní svobody.

Proti zavedení kamerového systému v gymnáziu vystoupila zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Podle ní jde o porušení lidských práv, konkrétně práva na soukromí. "Kdyby Česká školní inspekce nevyřídila stížnost ke spokojenosti studentů, tak bychom do toho vstoupili my, protože Česká školní inspekce je orgán státní správy, který je v působnosti veřejného ochránce práv," uvedla Šabatová.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme