Policie chce podle Práva využít mýtné brány pro sledování aut

Právo zjistilo, že Policie České republiky chce měřit rychlost vozidel, které projedou mýtnými branami - u zahraničních sousedů nic takového dovoleno není. Lidové noviny si všímají toho, že Kapsch si platí černé šerify na hlídání naftových agregátů u mýtnic. Na telekomunikačním trhu se podle Hospodářských novin rozhořel nový boj. Dalších sto tisíc lidí se letos zařadí mezi bohaté, konstatuje Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Česká policie chce na mýtných branách měřit rychlost, informuje Právo. Od instalované technologie firmy Kapsch si slibuje i pomoc při hledání ukradených aut. Minísterstvo dopravy to považuje za technicky možné - kamery jsou na branách už teď. Policii vzkazuje: počkejme rok, až uvidíme, jak celý systém funguje. Deník ale připomíná, že rakouští a němečtí policisté mýtný systém využívat nesmějí.

Mýto v Česku má další raritu, všímají si Lidové noviny. Kromě toho, že jde o jediný mýtný systém na světě, který z drtivé většiny udržuje v provozu nafta, hlídá mýtné brány poháněné dieselagregáty ochranka. Během celého dne tak projíždí téměř tisíc kilometrů zpoplatněných dálnic a rychlostních komunikací pracovníci bezpečnostní agentury a kontrolují, zda některý ze sto padesáti naftových agregátů nezmizel.

Zástupce firmy Kaspch Lidovým novinám potvrdil, že ostrahu dieselových agregátů zajišťuje renomovaná bezpečnostní služba. Má smlouvu přímo se společností Kapsch, která jí za to platí. Kolik, ani jméno firmy ale nechtěl - prý z bezpečnostních důvodů - prozradit. Podle Ministerstva dopravy jde o agenturu Fenix. Také její ředitel Michal Bavšenkov odmítl sdělit jakékoliv bližší informace.

Zatímco za použití dálnice musí řidiči kamionů platit, městy a obcemi mohou projíždět bez omezení, upozorňuje ve svém dnešním vydání pražský Deník. A přitom hustý provoz ohrožuje chodce, dělá hluk, narušuje statiku domů. Starostové mnoha vesnic si proto řekli: Dost. Požadují, aby radnice mohly vybírat za vjezd na území města, tak jako tomu bylo ostatně už ve středověku. Získali by alespoň peníze na údržbu.

Zavést poplatky za vjezd do centra města mohou starostové už dnes, připomíná Deník, jsou ale směšně nízké. Ze zákona je to dvacet korun za den. Situaci by mohl změnit start satelitní technologie mýtného - s ním prý budou mít obce větší šanci prosadit výrazně vyšší poplatky za průjezd automobilů. Podobný systém funguje například ve Stockholmu.

Na českém telekomunikačním trhu se podle Hospodářských novin rozhořel nový boj - o domácnosti. Po mobilních operátorech se do sebe pustily UPC a Telefónica O2. Sázejí přitom na hlavní zbraně toho druhého. Zatímco fúzující provozovatelé kabelové televize UPC a Karneval podle zjištění listu už nalákali přes 26 tisíc zájemců o volání přes své sítě, Telefónica O2 do konce roku zavedla svoji internetovou televizi do téměř 18 tisíc domácností. Přesto se stále potýká s odhlašováním pevných linek. Podle výsledků za třetí čtvrtletí denně odhlásí telefon asi tisíc zákazníků.

UPC láká zákazníky na telefonování po kabelu hlavně nižšími cenami. Například minuta volání ve špičce na pevnou linku stojí u UPC o čtyřicet haléřů méně než u lídra trhu. Levněji vyjde i volání na mobil, Telefónica si účtuje 6,50 Kč, kabelový operátor 4,87 koruny.

Oběma firmám ale v nabídce služeb domácnostem začaly více konkurovat i další společnosti. Internetovou televizi nabízí Volný a levnější volání například Centrum. To se spojilo se společností Skype, která nabízí levnější telefonování přímo z internetu. Od října si Skype stáhlo už čtvrt milionu lidí, dodávají Hospodářské noviny.

Letos vstoupí do klubu nejlépe placených Čechů nových sto tisíc lidí, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Svými příjmy se přidají k těm, kteří platí nejvyšší daně. Počet "nejbohatších" lidí, vydělávajících více než 31 500 korun hrubého měsíčně, se tak letos zvedne na 430 tisíc. To je necelá desetina všech zaměstnanců. List připomíná, že tato vybraná skupina letos zaplatí celou třetinu daní z příjmů, které vybírá stát.

Jana Zemanová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme