Výzkum: Nejvíce úplatků ve stavebnictví a u státních zakázek

Politici i vrcholní manažeři se shodují v tom, že úplatky u nás nejčastěji požadují úředníci na ministerstvech a dalších centrálních státních institucích. Jak dál vyplývá ze zatím nejrozsáhlejšího průzkumu v historii Česka, nejrozšířenější je u nás korupce ve stavebnictví a při přidělování veřejných zakázek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úplatek

peníze, úplatek | Foto: Rádio Praha

Zdaleka nejvíce přitom uplácejí velké firmy. Průzkum, společně zpracovaný několika renomovanými agenturami, také ukázal, že korupci u nás podporuje nepříliš průhledné právní prostředí a také přerozdělování státních peněz.

Jak Radiožurnálu potvrdil Jiří Šebek ze společnosti Donath-Burson-Marsteller, za posledních pět let se podle výsledků průzkumu poměry v braní úplatků v Česku příliš nezměnily: "Dotazovali jsme se politiků od nejvyšších úrovní státní správy až po lokální úroveň. Například nám odpovědělo 90 poslanců a senátorů nebo 10 europoslanců Evropského parlamentu."

" Výsledky toho průzkumu se dají shrnout do jedné věty. Všichni poslanci i senátoři i politici na lokální úrovni a manažeři se shodnou na tom, že korupce je špatná, nechtějí se jí účastnit a korupci odmítají,"poznamenal Jiří Šebek.

Nejrozšířenější je u nás korupce ve stavebnictví a při přidělování veřejných zakázek. Umožňuje to nepříliš průhledné právní prostředí a také přerozdělování státních peněz.

Milan Kopp, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme