Uzunoglu dostal za mučení a vydírání podmínku

Po dvanácti letech padl rozsudek v ostře sledovaném případu kurdského lékaře Yekty Uzunoglu. Od soudu odešel s nepodmíněným trestem. Dva roky s odkladem na pět let dostal za vydírání a mučení tureckého novináře, viny byl zproštěn ve stejném obvinění u dvou dalších cizinců. Uzunoglu ale s rozsudkem nesouhlasí, protože se podle svých slov ničeho nedopustil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yekta Uzunoglu

Yekta Uzunoglu | Zdroj: ČTK

Uzunoglu tvrdí, že byl obviněn na objednávku. Důvodem je podle něj zakázka za stovky milionů dolarů, o kterou stál někdo jiný.

I když je rozsudek vzhledem k obžalobě relativně mírný, Uzunoglu se proti němu odvolal a označil ho za fašizující.

"Soudce má strach odhalit zločin organizovaného zločinu, který na objednávku likviduje permanentně ještě do dnešního dne občany," prohlásil Uzunoglu.

K soudu přišli Uzunogla podpořit jeho přátelé, kteří s ním na protest proti délce řízení drželi hladovku. Byli mezi nimi senátor Jaromír Štětina, Libuše Šilhánová z Českého helsinského výboru a profesor František Janouch za nadaci Charty 77.

Podle Janoucha je rozsudek ostudný. "Jestli naše státní orgány, vláda, neudělají něco, tak se budeme muset obrátit na mezinárodní orgány, nejenom na Evropskou unii," řekl Janouch.

Státní zástupce Petr Jeziorek původně požadoval pro Uzunogla trest ve výši jeho vazby, tedy 31 měsíců. K rozsudku se odmítl vyjádřit. "My si počkáme na písemné vyhotovení rozsudku a podle toho se potom vyjádříme, zda podáme nebo nepodáme odvolání," uvedl Jeziorek.

Yekta Uzunoglu je připravený pokračovat v soudech až do vynesení osvobozujícího rozsudku. Už teď prý zvažuje možnost další hladovky. "Když to půjde, tak tu hladovku budeme pokračovat v Evropském parlamentu v Bruselu," dodal.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme