Stále více škol si chce pořídit kamerové systémy

Supermarkety, ulice, banky, bazény, ale také školy a školky - tam všude se můžeme setkat s kamerovými systémy. Pro někoho jde o hrubý zásah do soukromí, pro jiného je to zase užitečná pomoc při ochraně majetku. Podle informací Úřadu pro ochranu osobních údajů škol, které si chtějí nainstalovat na svých chodbách kamery, neustále přibývá. Kamery ale není možné zavádět za libovolným účelem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na jedné ze základních škol na Praze 7 mají kamerový systém už pět let. Jedna kamera monitoruje vstupní vchod, další jsou pak rozmístěné po chodbách. Důvodů pro instalaci systému bylo podle ředitelky školy Ludmily Kirianové hned několik.

"Nejdůležitějším motivem byla ochrana dětí a samozřejmě druhotně s tím se veze i ochrana majetku. My tím dokážeme trošičku vysledovat lidi, kteří sem nepatří, hlavně. Že by se nám děti praly na chodbách, tam od toho máme kantory."

Stížnosti zatím škola žádné neměla. Naopak záznamové zařízení nainstalované na jedné z kamer posloužilo například při prokazování krádeží. "My nemáme záznamové zařízení nikde jinde než u vchodu. Ostatní kamery jenom sledují, ale nezaznamenávají."

Právě záznam toho, co kamera natočí, může být problematický z hlediska ochrany osobních údajů. Každá škola, která chce používat kamery, které jen sledují vybrané prostory, může o věci volně rozhodovat sama.

Když může zařízení pořizovat i záznam, je nutná podle předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce registrace. Používat se pak kamery mohou jen pro přesně dané účely - jako je například ochrana majetku. "Například v šatně v době, kdy se tam nepohybují a nepřevlékají žáci." Naopak jakékoliv sledování žáků, učitelů nebo zaměstnanců školy je vyloučené. Častý argument ředitelů škol, že kamery mohou pomoct i proti šikaně, je podle Němce nesmyslný.

"V tomto případě bych řekl, že to je důvod, který je neslučitelný s instalováním kamerových systémů. Důvodů, proč to tak je, je mnoho. Za prvé bylo by naivní si myslet, že pokud nějaká fyzická šikana ve škole, ve třídě je, že by probíhala pod kamerou, bude probíhat mimo kamery. Znamená to vytlačení šikany akorát do jiných prostor. Navíc psychologové a experti nás v této souvislosti upozorňují nás na to, že šikana z 90 procent ve škole není fyzická, ale psychická, která se samozřejmě na kameře neprojeví."

V takovém případě může škole hrozit i kontrola. V poslední době se podle Davida Buriana z Úřadu pro ochranu osobních údajů kamerové systémy začínají objevovat i ve školkách. Důvody pro jejich zavedení přitom bývají stejné jako u škol - ochrana majetku, osob nebo obrana před vandalismem.

Přímo žákům nebo rodičům ale kamery na školách celkem nevadí.
"Tady ve škole jsou kamery, jsou jenom na chodbách na určitých místech a nevadí mi to."
"Jestli by mi to vadilo? Asi ne, aspoň by byli všichni pod kontrolou."
"Já bych byla jedině ráda. Tam, kam teďka moje dcera chodí do školy, jsou takový ty děti, který druhým ubližují, a jsou tam i krádeže, takže upřímně řečeno by to bylo jedině výhodné."
"Já si myslím, že by mi to asi nevadilo."

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme