Nemocnice musí zaplatit 2,5 milionu poškozenému pacientovi

Frýdecko-místecká nemocnice musí zaplatit 2,5 milionu korun a doživotní měsíční rentu 6000 korun poškozenému pacientovi Karlu Martinákovi. Rozhodl tak Krajský soud v Ostravě, který v odvolacím řízení zvýšil původní odškodnění za to, že se mladý muž před sedmi lety stal invalidou po běžné operaci nosní přepážky. Po zákroku totiž upadl do komatu a má vážně poškozený mozek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Martinák (uprostřed)

Karel Martinák (uprostřed) | Zdroj: ČTK

Sedmadvacetiletý Karel Martinák z Prostřední Bečvy na Valašsku žil až do operace jako každý jiný mladík jeho věku - měl rád auta, jízdu na kole, s oblibou fotografoval.

Teď je z něj těžce postižený člověk, bez pomoci blízkých se neobejde, říká jeho matka Eva Martináková. "Ať už je to třeba jídlo nachystat nebo oblečení mu nachystat. Při všem mu pomáhat."

Okresní soud loni v květnu rozhodl, že nemocnice za Martinákovo postižení nese odpovědnost, proto by mu měla zaplatit jeden milion korun a doživotní rentu 6000 korun měsíčně. Příčinou postižení byla podle soudu mimořádná pooperační reakce na látky, které byly součástí anestetik.

Rodina poškozeného požadovala odškodnění 40 milionů korun, ale okresní soud rozhodl o nižší částce, protože se lékaři při operaci podle něj nedopustili pochybení. Proti rozhodnutí okresního soudu se odvolaly obě strany, rodina poškozeného snížila svůj požadavek na 18 milionů korun.

Odvolací soud nyní dospěl k závěru, že odpovědnost nemocnice za vznik postižení je objektivní a nelze se jí zprostit. Podle soudkyně Daniely Kabátové byl Martinák odkázaný na péči nemocnice, která nevyvinula náležitou činnost, aby zabránila vzniku postižení.

"Žalobce přišel do nemocnice jako zdravý člověk a odcházel se sníženým intelektem. Nemůže pracovat ani založit rodinu. Jeho závažné postižení ho zcela vylučuje ze společenského života," uvedla po vynesení rozsudku soudkyně.

Nemocnice i po rozsudku vinu odmítá, odškodnění však už nyní musí zaplatit. Podle zástupce zdravotnického zařízení Jozefa Bohdana ústav zváží dovolání k Nejvyššímu soudu. "Je to precedens, který uznal nemocnici odpovědnou za škodu na zdraví přesto, že nebylo prokázáno žádné pochybení ze strany zdravotnického personálu, a i přesto, že nebyla zjištěna příčina poškození na zdraví pana Martináka," poznamenal k verdiktu Bohdan.

Právník postiženého pacienta Věroslav Alan je ale o zavinění nemocnice přesvědčený. "Nemocnice je povinna poskytovat zdravotní péči na nejvyšším stupni vědeckého poznání, a mému klientovi ji poskytli na nejnižším stupni vědeckého poznání," uvedl Alan. Martinákova matka novinářům řekla, že je s rozsudkem spokojená.

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme