Právník: Stát kamufloval vyvlastnění katedrály zavedením správy

Další kolo soudního sporu o vlastnictví katedrály svatého Víta a dalších objektů na Pražském hradě dnes začalo u Obvodního soudu pro Prahu 1. Přibližně po hodině soud stání odročil kvůli žádosti kardinála Miloslava Vlka o povolení vstoupit do jednání jako vedlejší účastník a také kvůli novým důkazům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála sv. Víta

Katedrála sv. Víta | Foto: Marián Vojtek

Zástupce žalující Metropolitní kapituly u sv. Víta Petr Zderčík dnes předložil důkazy, které měly jasně určit vlastnictví katedrály a ostatních objektů před jejich znárodněním a především zpochybnit právoplatnost znárodnění jako takového.

Stát v roce 1954 podle něj kamufloval vyvlastnění svatovítské katedrály zavedením státní správy. "Vládní nařízení nepředstavuje takový akt, který by mohl způsobit přechod vlastnického práva, že to nebyla nahodilost, a vyplývá to z těch důkazů, že úmysl zestátnit byl kamuflován. Doslova bych řekl, že to byl podfuk," řekl Zderčík.

Listiny získal ze Státního archivu. Jde o dokumenty byra Ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsednictva tehdejší vlády. Předložil je až nyní proto, že se podle něho změnila procesní situace. Nejvyšší soud totiž zrušil pravomocný rozsudek, který přiznával vlastnictví nemovitostí církvi.

Zástupkyně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Milada Šípková tvrdí, že znárodnění jako takové nemůže zpochybnit soud, ale věc musí rozhodnout zákonodárci. "Jestliže jsme chtěli napravit minulost, musel to učinit zákonodárný sbor. Přiznávám, že v otázce církví to dosud neučinil, ale nemůže to řešit soukromoprávní osoba," uvedla Šípková.

Jednání je zatím odloženo na neurčito. Spor o vlastnictví katedrály trvá 14 let. Stát prozatím katedrálu po dohodě s církví převzal. Vnitřní zařízení, jeho užívání a provoz v chrámu bude ale v pátek tématem dalšího jednání.

Martin Hromádka, Filip Jan Zvolský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme