Podle ČSSD Lidový dům vysoudil Blanický, Altner to odmítá

Spor mezi sociální demokracií a právníkem Zdeňkem Altnerem se vyostřuje. Začínají se totiž ozývat hlasy, že sídlo sociální demokracie, Lidový dům, nevysoudil Altner, ale jeho předchůdce právník Pavel Blanický. Zdeněk Altner se podle nich u soudu domohl pouze toho, že sociální demokraté byli ve finále zapsáni jako statutární zástupci společnosti Cíl, které Lidový dům fakticky patří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům

Lidový dům | Foto: Marián Vojtek

Tvrdí to například někdejší hospodářský tajemník ČSSD Ivan Havlíček. "Doktor Blanický připravil postup obhajoby a sociální demokracie v této věci vyhrála. Jak se ukázalo, bylo nutné ještě zapsat akciovou společnost Cíl do obchodního rejstříku. Toho se pan doktor Balnický už neúčastnil," říká Havlíček.

Blanický koncem listopadu 1995 odrazil poslední snahu ministerstva financí u Vrchního soudu. Soudci zamítli dovolání ministerstva na to, že Lidový dům patří státu. Rádio Česko má k dispozici dopis tehdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana, ve kterém Blanického vyzývá, aby sociální demokracii i nadále zastupoval.

Místopředseda ČSSD Ivo Svoboda ale později s Blanickým spolupráci v tichosti ukončil. Podle zainteresovaných lidí kvůli příliš vysoké odměně. Ta byla ale výrazně nižší, než kterou požaduje jeho nástupce Zdeněk Altner. Stranu začal zastupovat v květnu 1997 a tvrdí, že skutečným vítězem ve sporu je on.

"To je úmyslné klamání. V roce 1996 skončili zastupování pana doktora Blanického jednoduše tím, že padlo poslední rozhodnutí ve sporu mezi státem a ČSSD. Ke mně přišel pan Svoboda, jako tehdejší místopředseda, s tím, že nemůžou nikoho sehnat, že do zastupování v této kauze se nikomu nechce," argumentuje Altner.

Další podrobnosti o případu, včetně obrazové dokumentace, si můžete přečíst na webu Rádia Česko.

Jan Hrbáček, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme