Šéfka izraelské diplomacie přijela posílit vztahy

Na Blízkém východě nejde o konflikt Izraele a Palestinců, ale o střet mezi extremisty a umírněnými silami, neboť i mezi Palestinci jsou vůdci usilující o ukončení všech sporů. S tímto poselstvím dnes byla na krátké návštěvě České republiky izraelská vicepremiérka a ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cipi Livniová a Karel Schwarzenberg

Cipi Livniová a Karel Schwarzenberg | Zdroj: ČTK

Izrael dlouhodobě kritizoval postoj Evropské unie k izraelsko-palestinskému konfliktu s tím, že bruselskou politiku určují spíše propalestinské síly. Od rozšíření unie si židovský stát sliboval změnu evropského přístupu a jak dnes Livniová v Praze potvrdila, vztahy její země s Evropou se skutečně zlepšují.

Livniová je vůbec první členkou rok staré izraelské vlády Ehuda Olmerta, která do Prahy přijela. A setkala se nejenom s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, ale i s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem.

Poselství její mise bylo jasné - získat či posílit podporu, kterou Česká republika židovskému státu vyjadřuje. Na silných vazbách mezi Izraelem a Českem se shodla mimo jiné s ministrem Schwarzenbergem, který prohlásil, že Praha podporuje izraelský boj o přežití v nevlídném prostředí.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme