Vysílání ČT napadli hackeři

Jaderný výbuch v Krkonoších a následné zrnící televizní obrazovky mohly vyděsit dnes ráno tisíce diváků pořadu Panorama na ČT2. Kameru v Černém Dole ovládla skupina hackerů a nasimulovala na několik sekund v horách reálně vypadající atomový hřib.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize

Česká televize | Foto: Jan Rosenauer

To, že skupina zveřejnila na zrnících obrazovkách svou webovou adresu, pomohlo České televizi identifikovat majitele internetových stránek.

Jak zdůraznil mluvčí ČT Martin Krafl, právníci televize už tak mohli podniknout proti hackerům první kroky. "Protože šlo o velmi nevhodné záběry atomového výbuchu, které mohly vyděsit tisíce diváků, budeme samozřejmě toho, kdo je způsobil, se snažit dohnat k odpovědnosti," řekl Krafl.

K žalobě ČT se připojí i společnost Markid, která provozuje areál v Černém dole. "Tohle se nemůže stávat jenom proto, že někdo si chce zvýšit svoji popularitu na internetových stránkách. My se považujeme jako areál notně poškozeni," potvrdil zástupce společnosti Radek Etrych.

Vysvětlil také, jak se pravděpodobně skupina ke kameře dostala. "Neoprávněné osoby se dostaly do objektu, navíc objekt je v zabezpečené zóně lomu. Dostali se k technologii, zřejmě propojili a využili svoje záznamové zařízení," doplnil Etrych. Na větším zabezpečení kamer už pracují technici.

Sdružení videopirátů tvoří podle dostupných informací dvacet mladých umělců. Proslavili se například překrytím neonového srdce na Pražském hradě nebo velkými otazníky na reklamních vitrínách v pražském metru.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme