Vzrostl počet narozených dětí; baby-boom se ale nekonal

V České republice se vloni narodil rekordní počet dětí - sto šestnáct tisíc. Demografové jsou optimističtí, novorozenců by u nás mělo dál přibývat. Ženy narozené v populačně silných sedmdesátých letech mateřství odkládaly. Počet dětí na jednu ženu je u nás ale stále jeden z nejnižších v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

matky s dětmi

matky s dětmi | Foto: Jan Rosenauer

Jedno celé tři, právě tolik dětí u nás připadá na jednu ženu. Číslo se postupně zvyšuje, ale pomalu. "K dlouhodobému udržení početního stavu populace by byl potřeba počet těsně nad dvě celé," připomíná demograf Kryštof Zeman.

České ženy navíc mají děti čím dál později, první v průměru v sedmadvaceti letech. Třetina potomků se rodí v nemanželských svazcích.

Předseda českého statistického úřadu Jan Fischer čeká, že vyšší porodnost bude jen otázkou několika let. "Přes ty dobré výsledky v porodnosti nelze o tom hovořit jako o klasickém nebo obvyklém baby-boomu," doplnil. Počet rozvodů neklesá. Nezdarem končí každé druhé manželství.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme