Čeští vědci objevili způsob, jak lépe zneškodnit zásoby yperitu

Česko má patent na levnou likvidaci yperitu. Tento bojový plyn stále představuje velké nebezpečí - některé země ho ještě pořád skladují. Navíc je velmi jednoduché yperit vyrobit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nádoby s yperitem

nádoby s yperitem | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Z hlediska mezinárodního terorismu je proto český způsob likvidace této látky velmi potřebný. Zájem o patent už projevily Spojené státy, k testům přípravku se chystá i NATO, řekla to Tereza Fojtová z Masarykovy univerzity v Brně.

"Podstatou vynálezu je objevení enzymu, který umožní rozložit yperit efektivněji a šetrněji než všechny dosud používané prostředky. Enzymy se získávají z půdních mikroorganismů, takže jsou to přírodní látky. Další výhodou je, že jedna molekula enzymu dokáže zneškodnit tisíce molekul yperitu," doplnila.

Fojtová rovněž připomněla, že yperit byl použit během obou světových válek, a zásoby, které byly v té době vyrobeny, dosud leží ve vojenských skladech. Část je dokonce uložena na mořském dně.

Naposledy byla tato látka použita poměrně nedávno, a to v 80. letech v době války mezi Íránem a Irákem. Technologie výroby je velmi jednoduchá. Hrozí proto nebezpečí, že by se o výrobu yperitu mohly pokusit i teroristické organizace.

Vilém Janouš, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme