Stát od nového roku odpustí dluhy neplatičům výživného

Stát od 1. ledna 2008 odpustí dluhy dlouhodobým neplatičům výživného na děti. Jde o peníze, které se státu do konce letošního prosince nepodaří vymoci. Počítá s tím zákon o pomoci v hmotné nouzi platný od nového roku. Stát nyní přijde odhadem řádově o miliony korun, které za neplatícího rodiče posílal dětem v sociálních dávkách. Jen loni vyplatil na příspěvku na výživu asi 95 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřiště

Hřiště | Foto: Jan Rosenauer

Podle Ministerstva práce a sociálních je odpouštění restů dlužníkům pro stát výhodné, argumentuje ředitelka odboru sociální politiky na ministerstvu Marie Kudlová: "Vymáhání těch pohledávek bylo poměrně velice náročné. V podstatě se vracelo státu asi zhruba deset procent."

Někteří odborníci však považují odpuštění dluhu ze strany státu za nespravedlivé, protože na to doplácejí děti. Navíc v ostatních vyspělých evropských zemích panuje spíše opačný trend. České televizi to řekla právnička Marie Cilínková: "Například v Německu a v Rakousku je to tak, že neplatí-li povinný rodič výživné, přebírá za něj tuto vyživovací povinnost stát."

Samotný dluh ale nemizí, jen ho bude místo státu vymáhat rodič, který ale může mít nižší šanci na úspěch. Ministerstvo práce a sociálních věcí nicméně přiznává, že zákon o pomoci v hmotné nouzi má své nedostatky. Dokonce tohoto měsíce chce proto nechat zpracovat podrobnou analýzu jeho fungování, a je možné, že se v něm některé pasáže budou měnit.

Petr Doležel, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme