O státní energetické koncepci by mohli rozhodovat místo vlády poslanci

Poslanci poslali do třetího čtení novelu zákona o hospodaření energií. Součástí závěrečného schvalování bude tedy i návrh sociálního demokrata Milana Urbana, aby státní energetickou koncepci schvalovali poslanci místo vlády. Stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD tvrdí, že koncepci, kterou už dříve schválila vláda, teď nikdo nerespektuje. Česku by podle něj mohla v budoucnu hrozit energetická krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Urban

Milan Urban | Zdroj: ČTK

Milan Urban svůj návrh, aby energetickou koncepci schvalovali poslanci, zdůvodnil tím, že by se tak Česku zajistila přijatelná energetická budoucnost. Už v roce 2012 by nám totiž jinak podle něj hrozila energetická krize. Současné programové prohlášení vlády počítá se zachováním limitů pro těžbu uhlí a nepodporuje výstavbu nových jaderných bloků, což prosazuje hlavně Strana zelených.

Obavy z budoucí energetické krize má i občanský demokrat Jan Klas. Podle něj by se stát neměl výstavby dalších jaderných bloků vzdávat. Už v roce 2015 bychom totiž nemuseli s domácí produkcí energie vystačit. Vládu proto vyzval, aby do konce příštího června sněmovně předložila novou energetickou koncepci.

"Odpovědi pana vicepremiéra Bursíka byly velice obecné. A já bych chtěl, aby konečně někdo předložil konkrétní, tvrdá data na papíře, abychom to mohli buď vzít na vědomí, nebo nevzít na vědomí," řekl Klas.

S návrhem Milana Urbana ale nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Vláda podle něj rozhoduje i o jiných koncepcích. Není tedy důvod, aby nerozhodovala o energetické. V případě, že je naše energetická budoucnost ohrožená, měly podle jeho názoru něco dělat už minulé vlády ČSSD.

"Protože vláda schvaluje nejen energetickou koncepci, ale také mnoho dalších strategií a koncepcí bytových, zemědělských, sociálních a jiných, tak proč z toho vyjímat zrovna jednu koncepci, kterou by schvalovala sněmovna? To mi připadá nelogické," namítá Říman.

Hlasování o návrhu bude ale důležité pro Stranu zelených. Pokud by někdo z koaličních poslanců návrh podpořil, považoval by to totiž například její místopředseda Ondřej Liška za porušení koaliční smlouvy.

Marika Táborská, Veronika Malá, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme