Lidí stěhujících se pryč z velkých měst přibývá

V naší republice se stále víc lidí stěhuje z měst do menších obcí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V Česku už tak existují i města, kde postupně ubývá obyvatel. Odchází z nich totiž víc lidí, než se do nich přistěhuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé (ilustrační foto)

lidé (ilustrační foto) | Foto: Jan Rosenauer

Důvodů, proč lidé odcházejí z měst, je celá řada. Jedním z nich je například zvyšující se životní úroveň lidí, ale také to, že se hodně staví, potvrzuje Eduard Durník z Českého statistického úřadu.

"Lidé už pomalinku opouštějí tradiční styl bydlení v panelácích. Souvisí to i s bytovou výstavbou, která zaznamenala docela velký boom; stavějí se zejména rodinné domky v okolí těch velkých měst."

Podle Zdeňka Čermáka, geografa z Univerzity Karlovy, jsou ale také lidé ochotnější za prací dojíždět. "Tenhleten pohyb je spojen s růstem automobilizace, což před těmi 20 nebo ještě více lety nebylo v takovém rozsahu, a proto i možnosti dojíždění z větších vzdáleností byly omezeny."

Nejoblíbenějším místem, kam se lidé stěhují, jsou střední Čechy. Obyvatel naopak ubývá na Karlovarsku nebo Ústecku. Vysokoškoláci pak zůstávají jen v Praze, středních Čechách a v Jihomoravském kraji.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme