Našemu největšímu zvonu puklo srdce

Při slavnostním zvonění se rozlomilo srdce největšího českého zvonu - Zikmunda. Stalo se to v sobotu večer, a nikdo naštěstí nebyl zraněn. Na Pražský hrad s mikrofonem zavítal reportér Radiožurnálu Marek Janáč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zvon Zikmund

zvon Zikmund | Foto: Petra Mášová

Mohutný Zikmund zvonil asi pět minut, když osmičlenná skupina zvoníků zaslechla velmi nápadnou změnu zvuku. "Během pěti úderů se to opakovalo," vzpomíná šéf zvoníků Tomáš Stařecký. Zvoníci začali Zikmunda brzdit, ale kvůli jeho hmotnosti to nešlo příliš rychle.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Janáč: Zikmund

"Po šesté došlo k úplnému zlomení srdce, a to ve dvou třetinách od spodní části. Propadlo první podlahou ze slabších fošen a zastavilo se o druhou, bytelnější," upřesňuje Stařecký. Příčinou byla skrytá závada více než 100 let starého srdce, což se stává jednou za 50 let.

Kolik bude oprav stát ani kdo ji zaplatí zatím není jasné. I lana pro rozhoupání zvonů si museli zvoníci nedávno koupit ze svého.

Nehoda největšího zvonu v Čechách podle pověstí nevěstí nic dobrého. Navíc k ní došlo jen několik hodin po skončení voleb, avšak zúčastnění takovou spojitost odmítají.

Marek Janáč, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme