Plzeňští muzikologové objevili vzácný rukopis J. J. Ryby

Skupině hudebních znalců z Plzně se nedávno podařilo v jednom z pražských archivů objevit Rukopis Jakuba Jana Ryby Stabat mater, o němž se vědělo pouze to, že existuje. Kde a v jaké podobě, nikdo netušil. Rukopis je úplný a dá se odehrát. Rybova skladba, kterou umělec věnoval Plzni v roce 1804, tak zazní na jaře v plzeňské katedrále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J.J. Ryba

J.J. Ryba | Foto: Dalibor Matyáš

Jak komentoval Ivan Jáchim z plzeňského Dominik centra, nález je prvním hmatatelným důkazem, že archívy často ukrývají cenné notové záznamy. Je proto nutné po nich pátrat. Spolu s hudebním vědcem a dirigentem Andreasem Hofmannem - Kröprem tak začíná Dominik centrum realizovat čtyřletý projekt nazvaný Hudba v Plzni před příchodem Bedřicha Smetany. Jeho cílem je bádat po notových záznamech, připravit z nich nahrávky, případně natočit i vydat CD. Projekt podpořilo i město částkou 300.000 Kč.

Podle náměstkyně primátora Marcely Krejsové jsou archivy bohaté na prvotisky a rukopisy. "Většina tisků ale není text, nýbrž notový záznam. Archivář dokáže posoudit hlavně, z jakého období tiskovina nebo rukopis pochází, ale nedokáže ohodnotit, co je na něm," uvedla Krejsová. Právě to bude úkol autorů projektu. Na pomoc si chtějí přizvat i studenty z hudební katedry Západočeské univerzity v Plzni.

Podle Jáchima jsou rukopisy různě poztrácené. Někde sice leží, ale už se neví, že skladba vznikla například v Plzni a pro Plzeň. Je nutné pátrat v místních zdrojích a vydat se i do světa. Zkušenosti ukazují, že hodně partitur je neúplných. Byly třeba napsány pro orchestr, ale chybí z nich některé party pro určité nástroje. Takové je potřeba zrekonstruovat a i to je součástí projektu. Jáchim očekává, že nejen plzeňské archívy vydají skutečné zajímavé hudební památky.

ČTK, Směna ČRo Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme