Obavy z těžby uranu vedou k protestům v Podještědí

Na 250 lidí se dopoledne sešlo na protestu proti těžbě uranu v osadě Kotel u Osečné na Liberecku. Zástupcům obcí i ekologických organizací se nelíbí snaha podniku Diamo, který usiluje o to, aby v této oblasti bylo vyhlášeno chráněné ložiskové území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest proti uranu

protest proti uranu | Zdroj: ČTK

Podle odpůrců záměru je to první krok k zahájení těžby. Uran se těžil od konce 60. let minulého století v oblasti nedaleké Stráže pod Ralskem a Hamru na Jezeře na Českolipsku.

Ve Stráži používalo Diamo chemickou cestu za pomoci kyseliny sírové, v Hamru se těžilo klasickou hlubinnou metodou. V první polovině 90. let Diamo těžbu uranu z ekonomických důvodů zastavilo.

U symbolu unikátní přírody a krajiny Karolíny Světlé - u tiscíleté lípy - se dnes sešlo na 250 lidí. Organizátor protestu Josef Jadrný reportérce ČRo Ivaně Bernáthové vysvětlil, čeho se místní lidé obávají: "Protože jsme se dozvěděli, že má být vyhlášeno chráněné ložiskové území, což je první krok k těžbě uranu na území Osečná - Kotel. Nelíbí se nám to, protože by nám to zdevastovalo celé Podještědí!"

Naděžda Hávová, Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme