Bezdomovec, který našel v kontejneru dítě, skočil z okna a je na psychiatrii

Z okna azylového domu v Praze vyskočil bezdomovec Miroslav Szamszeli, který loni v prosinci našel v kontejneru miminko a zavolal pomoc. Podle informací Radiožurnálu ho ošetřili v nemocnici na Bulovce a teď je v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec, který našel v kontejneru kojence

Bezdomovec, který našel v kontejneru kojence | Zdroj: ČTK

Neštěstí se stalo pouhý den po tom, kdy muži nabídl pražský magistrát bydlení a práci údržbáře na lodi pro bezdomovce. Jeho zranění naštěstí nejsou vážná. Podle pražského radního pro sociální politiku Jiřího Janečka může být za činem bezdomovce pravděpodobně velký zájem veřejnosti a médií.

"Jeho zdravotní stav je dobrý. Nemocnice na Bulovce sama iniciovala jeho převoz do psychiatrické léčebny v Bohnicích. Je možné, že to všechno bylo vyvoláno přespřílišným zájmem médii a veřejnosti," uvedl Janeček.

Lída Tomešová, vedoucí azylového domu, Janečkova slova potvrdila a dodala, že Szamszeliho skok z okna lze v podstatě brát jako útěk od stresu a psychické nezvládnutí tlaku. Podle ní Szamszeli předtím více než deset let žil v uzavřené komunitě bezdomovců. Bydlel mnoho let v kanále.

"On byl hlavně v šoku, protože na něj to bylo všechno velmi rychle. Samozřejmě zájem médii byl ohromný. V momentě, kdy dostal střechu nad hlavou, ho zabíralo několik televizních kamer. Měl kolem sebe spoustu novinářů a to byl na něj velký tlak. Takže on se v tu chvíli jakoby uzavřel do sebe, ale u něj to bylo způsobeno hlavně stresem," uvedla Tomešová.

Vendelín Čtvrtek - chlapec, kterého bezdomovec našel v kontejneru - byl včera propuštěn z Thomayerovy nemocnice. V kojeneckém ústavu bude nyní čekat na adoptivní rodiče. Od 13. prosince, kdy byl nalezen, běží totiž dvouměsíční lhůta. V té se k němu mohou přihlásit jeho biologičtí rodiče. Po jejím uplynutí může být chlapec předán k adopci.

Čerstvě narozený chlapeček byl v kontejneru podle odhadů maximálně půl hodiny. Byl velmi podchlazený a pokud by si ho muž nevšiml, pravděpodobně by dlouho nepřežil. Přesto, když se tehdy bezdomovec snažil kontaktovat kolemjdoucí, aby zavolali policii a lékaře, několik lidí mu odmítlo pomoci.

Kateřina Tomečková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme