Sdružení K213 zahájilo blokádu Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Členové sdružení K213 zahájili dnes ráno blokádu Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně. Chtějí tak advokátce Lence Pavlové zabránit, aby se ujala funkce ředitelky úřadu. Členové sdružení jsou připraveni demonstrovat do té doby, dokud protest neukončí policie nebo je nevyslechne ministr práce a sociálních věcí. Lenka Pavlová zatím do úřadu nedorazila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a Lenka Pavlová

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a Lenka Pavlová | Zdroj: ČTK

Poklidná blokáda začala v 7 hodin ráno. Hlavní vchod do budovy úřadu obsadilo zhruba osm členů sdružení s transparenty. Další blokují vedlejší vchod. "Chytneme se za ruce a zablokujeme jí vchod," prohlásil jeden z nespokojených otců, Jiří Fiala.

Organizace K213 má asi 480 členů. Jedná se především o otce, kterým nebyl po rozvodech umožněn styk s dětmi. Tvrdí, že se Pavlová dostala na post ředitelky úřadu neprůhledným způsobem, a požadují vysvětlení, jak konkurz vyhrála. Sdružení vadí, že Lenka Pavlová je příliš spojená s feministickými spolky a bojí se toho, že by spravedlivě nehájila zájmy otců.

Jejich odpor má ale i osobní rovinu, někteří z protestujících se s Lenkou Pavlovou znají z právních kauz, kdy obhajovala jejich bývalé manželky. "Mám s ní zhruba tříleté zkušenosti a vím, že vždy vystupovala proti právům dětí na oba rodiče," vysvětluje Jiří Fiala.

Proti jejímu jmenování protestovali členové sdružení už před budovou ministerstva práce a sociálních věcí, kde tvrdili, že Pavlová je exponentkou militantního feminismu a nebude tedy chránit zájmy dětí v zájmu obou rodičů.

Pražská advokátka Lenka Pavlová má zkušenosti s rodinným i mezinárodním právem, zastupovala například Natálii Barao, která se přela o své dítě s bývalým portugalským manželem.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se stal v posledním roce několikrát terčem kritiky, když vyšlo najevo, že nepomáhá rodičům, kteří se ocitnou v nepříjemné situaci poté, co jim bývalý partner odveze dítě do zahraničí. Nová ředitelka má v plánu úřad víc otevřít, tzn. i rozšířit úřední hodiny. Jednotlivé případy pak mají posuzovat komise odborníků.

Takzvané mezinárodní únosy ale tvoří asi jen pět procent spisů úřadu, který se stará také o vymáhání výživného a mezinárodní adopce.

Lenka Šumová, Michal Záboj, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme