Ombudsman: Některým vězňům byly vzorky DNA odebrány nezákonně

Biologické vzorky vězňů, které se staly součástí Národní databáze DNA, byly podle ombudsmana v minulém roce odebrány některým odsouzeným a obviněným v rozporu se zákonem. Otakar Motejl upozornil na to, že tato databáze je z právního hlediska sporná a nemá oporu v zákoně. Policie by proto nyní měla umožnit všem vězňům, kteří s odběry nesouhlasili a nyní o to požádají, aby byly jejich vzorky zničeny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otakar Motejl

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Policie loni v červnu odebrala biologické vzorky asi 17.000 vězňům. Bylo jim řečeno, že pokud vzorky nedají dobrovolně, bude jejich odpor fyzicky překonán. Celkem 165 vězňů proti odběru protestovalo, devíti z nich byly stěry odebrány násilím. Následně se asi 50 rozhořčených vězňů obrátilo kvůli odběrům na ombudsmana.

Podle Faisala Husseiniho z kanceláře ombudsmana přesto existují případy, kdy policie může vzorky odebrat, i když s tím dotčená osoba nesouhlasí. "V případě, že potřebuje identifikovat tu osobu nějakým způsobem a nemá pro to jinou možnost, nemá její jednoznačnou identifikaci na základě třeba občanského průkazu, výpovědi jiných osob či daktyloskopických důkazů. A zároveň v situaci, kdy to potřebuje pro konkrétní trestní řízení, kdy prošetřuje konkrétní trestný čin, hledá konkrétního pachatele."

Veřejný ochránce práv varoval před tím, že za současné situace hrozí, že již odebrané vzorky DNA nebude možné použít v trestních řízeních jako důkazy, protože byly odebrány nezákonně. Podle současného zákona by vzorky DNA neměly být uchovány poté, co bylo vyneseno rozhodnutí v případu, pro který byly pořízeny.

Bohumír Mazáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme