Ministr Pospíšil podal na soudce Nagye trestní oznámení

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal trestní oznámení na mladoboleslavského soudce Pavla Nagye. V roce 2007 zmeškal soudní jednání. Vymyslel si proto a zaprotokoloval závěrečnou řeč obhajoby a vynesl rozhodnutí, jako by se líčení opravdu uskutečnilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Soudce teď čelí podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny a trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Případem se bude zabývat okresní státní zastupitelství v Mladé Boleslavi. Podle ministra je ale jeho čin natolik závažný, že ohrožuje dobré jméno celé justice, řekla Radiožurnálu mluvčí resortu Zuzana Kuncová.

"Podle názoru pana ministra není přípustné, aby se soud dopouštěl takového jednání, které vyšlo najevo u pana soudce Negye, a sice pro to, že to vzbuzuje nedůvěru v soudcovský stav a poškozuje to práci ostatních soudců," řekla mluvčí.

Vrchní soud v Praze soudci loni odejmul talár. Jenže Nejvyšší soud začátkem března jeho rozhodnutí zrušil a namísto toho potrestal Nagye snížením platu o třetinu na dobu půl roku. Soudce se celou dobu hájil tím, že jeho pochybení nebyla vážná.

"Nikdy tím jednáním nebylo mojí snahou, abych buď zvýhodnil nebo poškodil nějakou stranu. Ten nárok by byl v podstatě nesporný a jednal jsem i pod vlivem možného přechodu na jiný soud, který se v důsledku pozdějšího kárného řízení neuskutečnil," vysvětlil svoje pohnutky soudce.

Jaký postih nyní soudci hrozí odmítla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kuncová říct. Potvrdila ale, že jde o mimořádný případ a v minulosti ministerstvo zatím žádný podobný krok ještě neučinilo. "Jaký trest hrozí panu soudci, je na orgánech činných v trestním řízení. Podle archivu ministerstva spravedlnosti zatím tento úřad nepodával žádné trestní oznámení na konkrétního soudce," dodala.

Jana Zemanová, Bohumír Mazáč, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme