Výměna pěti bitevníků L-159 za dopravní letadlo může stát armádu stamiliony

Ministerstvo obrany přiznává, že chystaná výměna pěti bitevníků L-159 za jedno vojenské dopravní letadlo bude stát nemalé peníze. Zakonzervované bitevníky bude totiž nutné nejprve zprovoznit. Obchod, který zpočátku vypadal jako velmi výhodný, tak může přijít armádu na víc než půlmiliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lehký bitevník L-159

Lehký bitevník L-159 | Foto: Jan Kouba

V memorandu mezi Českem a evropských koncernem EADS, které nedávno schválila Topolánkova vláda, přitom není o nutnosti vynaložit tyto prostředky ani slovo. Radiožurnálu se podařilo získat dokument určený pro ministryni obrany, kde se píše, že uvedení jednoho L-159 do provozu by stálo 70 až 110 milionů.

Mluvčí ministerstva Andrej Čírtek k tomu obecně říká: "Náklady by určitě byly nemalé, ale jejich konkrétní výši nemohu v této chvíli stanovit ani zhruba, protože bude záviset na tom, jak se o ně případně podělí ministerstvo obrany a dodavatel letounu."

Konkurent evropské EADS - italská firma Alenia - už poslala stížnost i premiéru Topolánkovi. Italové kritizují to, že ministerstvo obrany a vláda jednají o výměně nepotřebných L-159 výhradně jen s EADS a že na dodávku celkem čtyř dopravních letadel nebude vypsáno výběrové řízení.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme