Praha se probouzí ze šoku, lidé začínají počítat škody

Praha se pomalu vzpamatovává z šoku den poté, co se jí přehnala dvousetletá voda. Hladina Vltavy po středeční kulminaci pozvolna opadává a už by neměla dál hrozit. Lidé začínají počítat šrámy, které metropole utržila. Už teď odhadují v řádech miliard až desítek miliard korun. V centru zůstává řada zaplavených ulic, v postižených oblastech stále nefunguje elektrika a plyn. Na Táborsku se již zastavil vzestup Lužnice ve Veselí nad Lužnicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodeň v Praze

povodeň v Praze | Foto: Stanislav Peška

Vodohospodáři totiž začali vzhledem k příznivější situaci na jihočeských řekách omezovat odtok ze Slapské přehrady. Ve Velké Chuchli je hladina řeky skoro o metr nižší než včera při kulminaci. Městem ale stále protéká padesátiletá voda a není důvod k jásotu. Na mnoha místech města stále stojí voda v ulicích, zatopeno zůstává asi pět procent území Prahy. Plné vody jsou například stanice metra Florenc a oblast Těšnova.

V Praze 8 stále pokračuje evakuace obyvatel a oblast bude hermeticky uzavřena za pomoci armády. Těsně po poledni se v karlínské Křižíkově ulici zřítil zaplavený čtyřpatrový dům. Z domu číslo 34 zbyla jen zadní stěna. Mluvčí pražského magistrátu Martin Kubka potvrdil, že šlo budovu určenou k demolici. "Dům byl dlouhodobě vyklizený, takže by nemělo hrozit, že v troskách někdo uvízl," řekl. Na místě je statik, který posoudí okolní domy.

Teprve po zřícení domu v pražském Karlíně přišli záchranáři na to, že jsou v této ohrožené čtvrti stále lidé. Podle Václava Hladíka evakuovali jeho lidé z protějšího domu šest dospělých, dítě, dva psy a jednoho kanára. Další lidi našli hasiči na Karlínském náměstí, tam se skrývaly čtyři ženy a pes. Přestože se záchranáři domnívali, že v Karlíně už nikdo není, opak je pravdou. Hasiči proto neustále projíždějí ulicemi na loďkách a hledají ukryté obyvatele.

V centru města je problémem zejména spodní voda, která se musí vyčerpat ze sklepů a kanalizace. Nedostává se čerpadel, ve dvou ulicích na Smíchově se už propadly chodníky. Čerpadla naplno pracují také v budově Národního divadla, jehož suterén zatopila voda z kanalizace. Podle správního ředitele Tomáše Heinze zatím není možné říct, jestli voda historickou budovu poškodila.

Evakuovány zůstávají desetitisíce Pražanů, někteří z nich se již pokoušejí dostat do svých domovů. Nejprve se domů dostanou lidé z Prahy 5, Josefova a Starého města, s jejich návratem se ale počítá nejdříve v pátek. Hasiči varují před příliš rychlým a unáhleným odčerpáváním vody ze zatopených sklepů. Pokud totiž domy stále ještě omývá voda zvenčí, může její tlak nebezpečně narušit statiku domu. Hasiči proto doporučují neodčerpávat vodu před opadnutím povodňové hladiny, pokud není jisté, že nosné zdi domu jsou postaveny tak, že vydrží boční tlak. Domy také budou muset prohlédnout statici, energetici a pracovníci plynárny.

Povodeň nadále trvá v pražském metru. Ačkoliv voda ve městě již opadává, v některých stanicích metra dnes hladina výrazně stoupla. Stanice Českomoravská se vylévá do Vysočanské. Trasu A nebude možné rychle uvést celou do provozu, zaplaveny jsou stanice Malostranská a Staroměstská. Na trase B je porušena i stěna podzemní dráhy. Voda se do metra dostala i kanalizací, do stanice Nádraží Holešovice tekla vody ze stavby prodloužení metra. Zatopeno, nebo vodou bezprostředně ohroženo je celkem 17 stanic. Škody tak budou pravděpodobně výrazně větší, než se dosud předpokládalo. Situaci navíc komplikuje fakt, že ani z jedné stanic nelze zatím vodu odčerpávat. Mluvčí Dopravního podniku Prahy Michaela Kuchařová odhadla, že oprava metra do stavu před povodní si vyžádá několik měsíců. Celkové škody způsobené povodní mohou dosáhnout až dvou miliard korun.

Ve čtvrtek večer pak musela být kvůli problémům s napájením metra zcela uzavřena trasa B. Radiožurnálu to řekla mluvčí Michaela Kuchařová. "Okamžitě jsme zavedli náhradní autobusovou dopravu, která už nyní jezdila od Anděla do Nových Butovic, tak jsme ji prodloužili až do stanice Zličín a zkrátili jsme intervaly. Je velmi pravděpodobné, že tato situace bude trvat i během pátečního dne, přinejmenším dopoledne, než se podaří závadu najít a odstranit."

Už v pátek začne opět fungovat autobusová doprava na nádraží Florenc. Autobusy budou na nádraží najíždět od Žižkova přes Husitskou ulici. A lidé se na Florenc dostanou z ulic Husitská, Trocnovská nebo od ulice Na Florenci.

České dráhy rozšíří bezplatnou kyvadlovou dopravu v Praze, která nahrazuje výpadky městské dopravy. Cestující navíc budou moci ve stanicích na území hlavního města využít zdarma i projíždějící pravidelné spoje. Vedle dopravy mezi hlavním nádražím a Smíchovem, zavedou dráhy obdobný spoj mezi Běchovicemi a Masarykovým nádražím. Ze Zličína bude jezdit každou hodinu vlak do Jinonic a hlavního nádraží. Z Horních Počernic pojedou zvláštní spoje do Vysočan a Libně, kde bude možný přestup na spoje do Masarykova nádraží.

Stejně jako na Labi přidělávají i v Praze na Vltavě problémy lodě. Botel Kristian-Marco již několik dnů drží ze břehu tři tanky. Tak jak klesá hladina řeky, klesá i botel Albatros u Štefánikova mostu. Jeho zbořené lodní můstky ohrožují bok lodi. "Mohla by se porušit stabilita lodi a mohlo by dojít v krajním případě i k jejímu převrácení, minimálně k poškození obšívky," řekl Radiožurnálu jeden z konstruktérů Albatrosu Zdeněk Davídek.

S náhradním ubytováním se musí v těchto dnech smířit nejen lidé, ale i zvířata ze zoologické zahrady v Troji. Nižší části jejího areálu jsou zcela pod vodou. Z některých pavilonů nekouká ani špička střechy. Od pondělí do středy se zoo podařilo evakuovat celkem 1003 vlastních a 26 soukromých zvířat. Do bezpečí přemístili 101 savců, 750 ptáků s 12 vejci, 141 plazů s 28 vejci a 11 kalonů. Podle ředitele zahrady Petra Fejka uhynulo 80 ptáků a devět savců. Zahrada musela utratit pětitunového agresivního slona Kádira, který nemohl být evakuován. Stejný osud potkal samici hrocha, lva a medvěda. Utopili se dva hroši, dva hrošíci liberijští a pravděpodobně také nezvěstný samec gorily Pong.

Drama stále prožívá Hevlín na jižní Moravě. Záchranáři tam v noci evakuovali téměř 1300 lidí kvůli protržené hrázi nad vesnicí. Ačkoliv hladina Dyje klesá, voda v současnosti dosahuje až k jihozápadnímu okraji vesnice a přibližuje se rychlostí 300 metrů za hodinu k centrů obce. Obyvatelé zajišťují spolu s vojáky a hasiči vchody ohrožených domů. Vojáci staví na hranicích obce hráz z pytlů s pískem, kterou se snaží svést vodu zpět do polí. Uvažuje se i o nasazení těžké techniky na vyhloubení strouhy.

Situace je nadále dramatická i v jižních Čechách. Ve Veselí nad Lužnicí už evakuovali na 1600 lidí. Město stále ohrožuje řeka Lužnice, do které se valí voda z rybníka Rožmberk na Třeboňsku. "Hladina řeky dosáhla myslím nejvyššího vrcholu, který tady i nejstarší občané pamatují, to znamená, že máme zatopenou střední část Veselí nad Lužnicí a občané, kteří mají své objekty kolem toho území, jenom zdrceně přihlížejí, jak přibývají další centimetry vody," přiblížil Českému rozhlasu starosta Veselí Petr Hynek.

Podle posledních informací se však zvyšování hladiny na rybníku Rožmberk, který ovlivňuje přívod vody do města, zastavilo. Do Veselí proudí maximální vypouštěné množství vody z rybníka.

Nejstarší kamenný most v Čechách na Otavě v Písku záplavy přežil. Řeka ho přitom úplně zalila, takže v době kulminace hladiny byly vidět nad vodou pouze sochy. "Zjevově je to apokalypsa, byla smetena jenom kamenná zábradlí, ale statika mostu je neporušená. Ženisti dělají provizorní zábradlí a bude v provozu pro pěší," řekl předseda krizového štábu píseckého okresu Zdeněk Prokopec Podle něj most s největší pravděpodobností zachránila nedávná rekonstrukce. "Bez rekonstrukce a ukotvení v bočních skalních blocích bychom ho už další století neobdivovali," dodal.

Do naší země mezitím směřují další nabídky pomoci ze zahraničí. Evropská unie naší republice poskytne na likvidaci následků ničivých záplav 58 miliónů eur - v přepočtu téměř 1,8 miliardy korun. Brusel zkombinuje peníze z fondu na obnovu dopravní infrastruktury a životního prostředí ISPA a fondu předvstupní pomoci Phare. 24 vodních čerpadel poskytne Slovensko, z Polska je připraveno vyrazit na pomoc až 120 hasičů. Maďarská metropole Budapešť zase nabídla, že poskytne azyl dvěma stovkám pražských dětí. Finanční pomoc ve výši 100 tisíc dolarů Česku nabídl Tchaj-wan. Itálie je podle premiéra Berlusconiho připravena poskytnout své zdroje a zkušenosti, aby umělecké bohatství Prahy mohlo být zachováno a aby obyvatelé nepociťovali následné ztráty.

Marek Janáč, Lenka Šumová, Ivan Mls, Marika Táborská, Martin Hromádka, Dan Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme