Ministr Pospíšil se snaží urychlit odchod soudce Nagyho z justice

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal návrh na zahájení kárného řízení s mladoboleslavským soudcem Pavlem Nagyem. Reportéři televize Nova ho nafilmovali, jak přijímá úplatek. Soudce na svou funkci rezignoval a nyní je v pracovní neschopnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Protože má ale ze zákona nárok ještě čtvrt roku oblékat talár, rozhodl se ministr Pospíšil pro razantnější řešení a zprostil ho funkce soudce.

"U kazy soudce Nagyho se o problémech tohoto soudce vědělo již v minulosti. I kdyby televize Nova nenatočila tuto reportáž, tak by tam probíhalo trestní řízení, které jsem zahájil před několika týdny. Je bohužel smutné, že kárné senáty, které v minulosti rozhodovaly o jeho prohřešcích, jej nezbavily soudcovského taláru anebo jej výrazně nepotrestaly. Zde vidím chybu, a proto je třeba zpřísnit kárná řízení proti soudcům, aby se kauzy typu soudce Nagyho již nemohly nikdy opakovat," dodal Pospíšil.

Televize Nova včera odvysílala dokument, ve kterém popsal praktiky na soudech a za úplatu poskytl reportérům dokumenty z řízení. Nagy měl problémy už v minulosti - mimo jiné falšoval soudní řízení - a už před časem ho proto ministr Pospíšil vyzval, aby na funkci soudce rezignoval. Vrchnímu soudu v Praze proto podal návrh na zahájení kárného řízení. Současně až do skončení tohoto řízení nesmí Nagy obléci talár. Ministr Pospíšil věří, že tento případ je ojedinělý.

"Nejvíce mě mrzí, že celá tato kauza, která je podle mého názoru výjimečná, obecně vrhá špatné světlo na českou justici. Samozřejmě ve sboru tří tisíc soudců se objeví i méně kvalitní soudci, a jsem hluboce přesvědčen, že se jedná o výraznou minoritu," řekl Pospíšil.

Předseda okresního soudu Jiří Rajm na Nagye podal trestní oznámení, případ bude proto šetřit protikorupční služba. Žalobci řeší i další oznámení, které na Nayge podal ministr Pospíšil kvůli tomu, že si vloni vymyslel soudní líčení, které se ale nekonalo.

Jana Zemanová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme