Pražský vrchní soud potvrdil doživotní trest za heparinové vraždy

Bývalý zdravotník Petr Zelenka dostal definitivně doživotní trest ve vězení. Za mříže ho poslal pražský vrchní soud, který tak potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Hradci Králové. Podle verdiktu zavraždil Zelenka podáním heparinu sedm pacientů, u dalších deseti se o to pokusil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

P. Zelenka u Vrchního soudu v Praze

P. Zelenka u Vrchního soudu v Praze | Zdroj: ČTK

Před senátem pražského vrchního soudu vystoupil kromě obhájce, státní zástupkyně a obžalovaného také otec Petra Zelenky Bohumil. Jeho řeč byla velmi emotivní, ještě jednou se omluvil přítomným pozůstalým, novináře naopak obviňoval z neprofesionality. Jeho chování do jisté míry překvapilo všechny přítomné.

"Mě to velice překvapilo, přestože se tak choval celou dobu procesu v médiích a dostával poměrně značný prostor nebo ho spíš vyhledával. Na druhé straně mě překvapilo a znechutilo, že se to odehrálo i tady. Nejvíc mi vadilo to, že se obracel na nás a na média. Myslím si, že vůbec neměl hovořit k nám a k médiím, ale spíše k soudu," řekl Radiožurnálu jeden z pozůstalých obětí Petra Zelenky Petr Dláska.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zelenka s odvoláním neuspěl

Z přítomných právníků nechtěl emotivní řeč otce obžalovaného nikdo moc komentovat - ani státní zástupkyně Marcela Kratochvílová: "Já bych si dovolila toto nekomentovat. Je to otec, který se ocitl v nepříznivé situaci ohledně syna a nekomentovala bych to."

Po vynesení rozsudku mlčel i samotný Bohumil Zelenka. Ještě před tím se ale během své řeči snažil zpochybnit výpovědi zdravotních sester oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice. Obhájce Jan Herout zase prohlásil, že Petr Zelenka se choval jako sázkař, který de facto prožíval sázení s nejistým koncem.

Podle soudního znalce Jaroslava Kašparů byl ale obžalovaný při smyslech, na druhou stranu Heroutova slova potvrzuje: "V době spáchání trestných činů byly jeho rozpoznávací i ovládací schopnosti zachovány. U Petra Zelenky se jednalo o prožitek, kdy on vystavoval pacienty do situace, která pro ně byla nebezpečná a on z toho měl určitý emocionální prožitek."

Kromě potvrzení doživotního trestu přiřkl Vrchní soud v Praze také odškodnění pozůstalým - peníze by nově měli dostat také pacienti, kteří Zelenkovy ataky přežili. O výši jejich odškodnění se ale rozhodne v občansko-právním sporu.

Podle soudce šlo o případ, který česká justice nepamatuje od konce druhé světové války, také řekl, že Petr Zelenka je pro společnost velmi nebezpečný.

Vraha prozradil rozpis služeb

29. listopadu 2006 kontaktoval primář oddělení ARO Pavel Longin úplně poprvé havlíčkobrodskou policii. Tomu ale předcházelo už mnoho měsíců podezírání. Podle spisu podával Zelenka pacientům heparin od května do září 2006. Policie pak 1. prosince Zelenku zatkla a o dva dny později vše oznámila veřejnosti.

Zdravotník se podle královéhradeckého soudu ke svým činům třikrát přiznal v přípravném řízení, jeho vinu prý prokázaly i znalecké posudky. Zelenka při hlavním líčení svou výpověď ale změnil s tím, že heparin podal pouze pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavil.

K původnímu přiznání ho prý donutili policisté násilím. Královéhradecký soud mu ale neuvěřil, letos v únoru ho poslal na doživotí do vězení a uložil mu peněžitý trest. Zelenka se na místě proti rozhodnutí soudu odvolal.

Obhajoba tvrdila, že Zelenka je ve špatném psychickém stavu a požadovala další klinické vyšetření. Podle znaleckého posudku je však Zelenka duševně zdráv a za své činy trestně odpovědný. Z posudku také vyplývá, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce.

Nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr den po smrti posledního pacienta a primář ARO Pavel Longin se rozhodl přezkoumat další podezřelá úmrtí. Poté nemocnice sepsala trestní oznámení, které policie obdržela 23. října. Policisté však zatkli Zelenku až 1. prosince. Postupem policistů při vyšetřování případu, které se zdrželo o několik týdnů, se zabývala Inspekce ministra vnitra. Dospěla však k závěru, že nikdo z nich nespáchal trestný čin.

Milan Kopp, Marcela Krejsová, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme