Stav nebezpečí také na Mělnicku a v okrese Praha-západ

Přednosta mělnického okresního úřadu vyhlásil v 23 obcích na Mělnicku stav nebezpečí, který dává úřadům prakticky stejné pravomoci jako stav nouze. Stejné opatření, které urychlí organizaci povodňových prací, začne od středy po dobu dalších 20 dnů platit i v sedmi obcích okresu Praha-západ, včetně Štěchovic a Dobřichovic. Stav nebezpečí navazuje na stav nouze, který vyhlásila vláda pro zaplavené oblasti 12. srpna a který platil do konce prázdnin.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demolice

demolice | Foto: David Veis

Jak Českému rozhlasu řekl přednosta mělnického okresního úřadu Miroslav Neumann, vyhlášení stavu nebezpečí si vyžádala stále velmi komplikovaná situace na řadě míst v záplavami postiženém území.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Neumann: Stav nebezpečí

"Stále tady ještě máme pod vodou baráky, v oblasti Hořína i někde v jiných obcích. Navíc začíná být velký problém se spodní vodou, která se nám těmi pískovcovými terasami sem řine ze širokého okolí, takže my jsme dokonce oproti původnímu rozsahu museli zařadit do té oblasti stavu nebezpečí i obec Býkev, která dříve nebyla postižena povodní, a teď jsou tam problémy."

V okrese Praha-západ bude stav nebezpečí od středy platit v sedmi obcích. Jsou to Dobřichovice, Dolany, Libčice nad Vltavou, Roztoky, Řevnice, Štěchovice a Všenory. Podle přednosty okresního úřadu Dušana Rovenského bude tento mimořádný režim vyhlášen především v zájmu zajištění veřejného pořádku v těchto obcích. "Jde o to, že v řadě z nich je spousta zaplavených a v současné době neobývaných objektů a my chceme starostům umožnit, aby mohli přijímat opatření proto, aby tyto lokality byly zajištěny."

Už od 1. září platí stav nebezpečí v okresech Děčín, Litoměřice, Tábor, Strakonice a v některých částech Prahy. Úřady tam nadále mohou nařídit "civilkářům" i ostatním lidem práci na odstraňování následků povodní, podnikatelé a obyvatelé musejí na požádání poskytnout na tyto účely své věci. Úředníci mohou také nařídit v případě ohrožení demolici budov - při tom všem se ale musejí řídit krizovým zákonem. Ten navíc umožňuje dál využívat armádu, zakázat vstup do obce nebo zakázat podnikání.

Na řece Lužnici, jejíž hladinu zvedly víkendové lijáky, byl ráno odvolán druhý stupeň povodňové aktivity. Okresní povodňová komise ho v celém okrese Tábor preventivně vyhlásila v pondělí v poledne. V Klenovicích i v Bechyni je řeka na prvním stupni povodňové aktivity, který znamená bdělost, a dále klesá. Všechny ostatní vodní toky v jižních Čechách se vrátily do normálního stavu.

Ladislav Pavlík, Marika Táborská, Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme