Podnikatel Roman Vaškůj dostal za daňové podvody sedm let vězení

Zlínský podnikatel Roman Vaškůj má jít na sedm a půl roku do vězení. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně, který ho uznal vinným z trestného činu krácení daně. Vaškůj měl na začátku 90. let prostřednictvím nastrčených firem stát při dovozu pohonných hmot ošidit na daních o více než půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikatel Roman Vaškůj

podnikatel Roman Vaškůj | Zdroj: ČTK

Naftu a benzin Roman Vaškůj dovážel ze Slovenska v letech 1994 a 1995. Příjemci zboží i povinnými platit daně ale papírově byly nastrčené firmy, podle soudu bílí koně.

Pohonné hmoty pak ovšem prodával samotný Vaškůj, který svou vinu jednoznačně odmítá: "My jsme nebyli plátcem daně a i podle finančního úřadu, samozřejmě podle vyčíslení, moje společnost ani já, jako fyzická osoba, nemáme vyčíslenou žádnou daň. To znamená, já nejsem plátcem daně a jsem tady za to souzený."

Soud ale obžalovanému neuvěřil, státní zástupce Zdeněk Kasal dokonce případ označil za jeden z největších daňových úniků v České republice: "Oceňuji zejména kumulaci trestů odnětí svobody, peněžitého trestu a trestu zákazu činnosti."

Vaškůj, který čelí obžalobě také v případu pokusu o uplácení Marcely Urbanové, klíčové svědkyně v uzavřené úplatkářské aféře vicepremiéra Jiřího Čunka, se na místě odvolal.

Milan Kopp, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme