Národní podpora projektu školního mléka zřejmě skončí

Ministerstvo zemědělství připravuje návrh na zrušení programu školního mléka. Vláda by ho měla na svém zasedání projednávat 20. srpna. Jak přesně by ale měl návrh vypadat, se podle vyjádření ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce dosud přesně neví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobré mléko je základ

Dobré mléko je základ | Foto: camembert-country.com

Jednou z možných variant je ukončení programu už od září, kdy začíná nový školní rok. Podle Němce by došlo k výraznému nárůstu ceny mléka pro školáky. Současně varuje, že v případě zrušení programu přijde Česko také o dotace z Evropské unie.

"Pro letošní rok je rozpočtováno na program Školního mléka 80 milionů korun, toho 20 milionů z Evropské unie. Čili je to zhruba tato částka, v roce 2007 skutečné čerpání bylo asi 15 milionů."

Program bude podle mluvčího ministersrva zemědělství Petra Vorlíčka pokračovat a resort bude skrze Státní zemědělský intervenční fond administrovat evropskou podporu na školní mléko. Podle nového nařízení totiž bude EU i nadále dotovat program prostřednictvím svých podpor ve výši 15, resp. 8 % ceny, podle druhu výrobku.

Programu na podporu Školního mléka se v současné době účastní 2 600 škol v Česku. Jedná se o více než dvě třetiny základních škol.

Milan Kopp, Kateřina Rózsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme