V. Klaus pro Rádio Česko: Z roku 1968 se nesmí stát falešný mýtus

Exkluzivním hostem Studia Česko byl v úterý 20. 8. 2008 prezident republiky Václav Klaus. Co nesmazatelně zůstalo v jeho paměti v souvislosti s datem 21. 8. 1968? "Nedovedu odpovědět jednou větou, ale v každém případě pro nás generačně ten rok 1968 byl jistou nadějí a samozřejmě největší iracionality komunismu padaly, svět se otvíral, co psaly noviny, bylo úžasné, co se tisklo a co se smělo říkat, najednou se mohlo jezdit do světa a tak dále."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus při natáčení rozhovoru pro Rádio Česko

Prezident Václav Klaus při natáčení rozhovoru pro Rádio Česko | Foto: Hana Hikelová

"Takže to byla velká naděje a ten 21. srpen bylo tvrdé procitnutí. O tom, že jsme kdekdo měli pochybnosti, jestli to tudy může jít dál a jaký to bude mít další vývoj, to samozřejmě, ale nicméně naděje to byla. Jestli to někdo dneska má snahu totálně bagatelizovat jako bezvýznamný pokus, který byl stoprocentně odsouzen k nezdaru, s tím já nemohu souhlasit," odpověděl Václav Klaus.

Čím by srpnové události měly být pro dnešní generace? "Tak já se trošku smutím z toho, jak se některé ty věci zapomínají. Nicméně pak se snažím být spravedlivý a mám přemítat o tom, co já vím o věcech, které se udály dvacet let před tím, než já jsem se narodil. A abych byl docela spravedlivý vůči dnešní mladé generaci: není to tak triviální. Teď v posledních dnech, událost - smrt Solženicyna, tak jsem mluvil s celou řadou lidí z generace dnešních třicetiletých a od Solženicyna nikdy nic nečetli. Já to považuji za úplně neskutečné, trhám si vlasy."

"Pak najednou dospěju k závěru: je jim třicet, před těmi devatenácti lety jim bylo jedenáct dvanáct, ve dvanácti to nečetli, a pak už se k tomu skoro nikdy nedostali. Mně to je nepochopitelné. Neboli - tohle mě trápí, a proto si myslím, že ten rok 1968 má zůstat v našich myšlenkách, ale nesmí se překrucovat, nesmí se z toho stát falešný mýtus, který dostává údery interpretací zleva, zprava, shora, zdola, to je docela problém," řekl v diskusním pořadu prezident republiky.

Celý rozhovor s prezidentem republiky si můžete poslechnout na webu Rádia Česko.

Marián Vojtek, Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme