Berdychův gang je znovu před soudem

Krajský soud v Praze otevřel možná poslední část rozsáhlého procesu s organizovanou skupinou obžalovaných v čele s už vězněným Davidem Berdychem. Šéfa zločineckého gangu a čtyři jeho společníky současná obžaloba viní hlavně z loupežných přepadení. Složitá žaloba se dál týkala únosů a vydírání bohatých podnikatelů, navíc i padělání a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný David Berdych

Obžalovaný David Berdych | Zdroj: ČTK

Soudci už vyslechli výpovědi Tomáše Půty a bývalého příslušníka slovenské policejní zásahové jednotky Maroše Šuleje. Půta se přiznal k loupeži v bytě teplického starožitníka a vykradení trezorů v pražské kanceláři. Zdůraznil ale, že fyzicky nikomu neublížil. Společně s Šulejem popřeli svou přímou účast na dalších loupežných přepadeních. Pro gang prý zařizovali hlavně prodej a uskladnění uloupeného zboží a zprostředkovávali schůzky s kupci.

Půta čelí obvinění z účasti na šesti loupežích, jedné krádeži a z porušování domovní svobody. Šulej se podle obžaloby dopustil tří loupeží a jedné krádeže. Tomáš Půta a Maroš Šulej, kteří na čas utekli do Irska, tedy s obžalobou částečně souhlasí a očekávají trest.

Jak dodává advokát Půty Jaroslav Ortman, způsob, jakým se s jeho klientem zacházelo ve vězení, byl neadekvátní: "Opatření byla mimořádně tvrdá, byl sám na cele totálně izolovaný, na všech převozech v poutech. Byl eskortován s heparinovým vrahem Zelenkou. Ten se mu při převozu smál, že on jede bez pout, zatímco Tomáš Půta, který nikoho nezabil, jezdí v poutech."

Další obviněný Radek Trumpeš zatím využil práva nevypovídat. Měl původně s Berdychem a třetím obžalovaným Janem Zeleným čelit obžalobě spolu s dalšími 21 lidmi, mezi kterými figurovali i elitní policisté. Tuto trojici ale soud z jednání vyloučil. Musel totiž počkat na jejich odsouzení v první části procesu. V té za smrt zlatníka Václava Tomana, vydírání podnikatelů a ozbrojená přepadení dostali Berdych devět let, Trumpeš třináct a Zelený jedenáct. Potrestáno bylo ještě dalších osm lidí.

Berdych byl navíc uznán vinným z vydírání a přechovávání padělaných peněz. Za to si připsal dalších sedm let ve vězení.

Kauza Berdychova gangu je zřejmě největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Její závažnost spočívá hlavně v propojení kriminálního podsvětí s elitními detektivy. Organizovaná skupina desítek lidí měla trestnou činností od roku 1995 do roku 2004 získat víc než sto milionů korun. Za účast na loupežích a dalších trestných činech zatím soudy pravomocně potrestaly přes třicet lidí.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme