Zličínští zaměstnanci Siemensu se dohodli na odstupném

Odstupné 800 milionů korun dostanou zaměstnanci závodu společnosti Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně. Vedení koncernu Siemens totiž rozhodlo o odchodu ze zličínské továrny kvůli údajnému nadbytku výrobních kapacit pro kolejová vozidla v Evropě. Koncern Siemens chce odejít do poloviny příštího roku a továrnu s tisícovkou zaměstnanců buď prodat nebo zavřít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci Siemensu KV  stávkovali

zaměstnanci Siemensu KV stávkovali | Zdroj: ČTK

Odboráři se na podmínkách dohodli s vedením podniku, tuto informaci Radiožurnálu potvrdil mluvčí firmy Petr Sedláček: "Zaměstnanci mají garantováno jednak zachování pracovních míst do 30. září 2009 a jednak 16 průměrných měsíčních platů jako odstupné pro případ uzavření výrobního závodu. Dále speciální prémii ve výši 35 % průměrné hrubé mzdy každý měsíc - a tato prémie se bude navíc ještě každý měsíc o pět procentních bodů zvyšovat."

Pokud Siemens najde kupce zličínské továrny, dostanou její zaměstnanci přestupovou prémii ve výši tří platů. Průměrný plat je v současnosti kolem 31.400 Kč. Zaměstnanci také ještě tento měsíc dostanou speciální jednorázovou prémii 15.000 korun a finanční podporu na vzdělávání po dobu dalších tří měsíců.

Právě kvůli výši odstupného zaměstnanci zličínské továrny za poslední měsíc několikrát přerušili výrobu. Naposledy stávkovali minulou středu. Původně vedení firmy nabízelo odstupné mezi osmi a dvanácti platy a garanci, že do června 2009 nebude propouštět.

Změny u Siemensu se netýkají pouze České republiky. Po celém světě koncern propustí zhruba 17 tisíc lidí. Ostatní aktivity koncernu v České republice se nemění, odchod se týká pouze závodu Siemens Kolejová vozidla.

Před časem Siemens vzbudil pozornost tím, že v koncernu začali soukromí američtí detektivové rozkrývat korupci.

Šárka Slezáková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme