Politické strany a uskupení už znají svá čísla pro podzimní krajské volby

Volební čísla dnes všem šesti desítkám kandidujících seskupení, která se přihlásila do říjnových regionálních voleb, vylosovala v Praze Státní volební komise. Těmito čísly budou označeny hlasovací lístky jednotlivých uskupení, která je také budou moci využít ve volební kampani.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

losování volebních čísel

losování volebních čísel | Zdroj: ČTK

Podle těchto čísel v jejich pořadí budou kandidující formace vedeny na volebním serveru www.volby.cz. Krajské volby budou společně s prvním kolem senátních voleb za půldruhého měsíce - tedy 17. a 18. října.

Člen volební komise Václav Hynek ale upozorňuje občany, aby nečekali ve svých obálkách všech 60 kandidujících subjektů. "Vnitro se bude snažit informovat, aby občané věděli, že nedostanou všechna čísla v každém volebním kraji. To pokládáme za důležité, aby se nedomnívali, že když dostanou sadu hlasovacích lístků a nebudou v ní čísla od 1 do 60, že je někde chyba. Protože některé subjekty kandidují třeba v jediném volebním kraji do zastupitelstva krajského úřadu,"připomněl Hynek.

Člen volební komise Václav Hynek také upozornil, že reklamace čísel je předem odsouzená k neúspěchu: "Podle zákona se s tím nic dělat nedá." Losování totiž bylo veřejné.

Členem zastupitelstva kraje může být zvolen každý volič (tj. státní občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje), u kterého není překážka ve výkonu volebního práva, tj. zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody nebo zbavení způsobilosti k právním úkonům.

Seznam 27 volebních obvodů, ve kterých budou volby do Senátu na podzim letošního roku, najdete na webových stránkách Senátu ČR.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme