Ministr kultury odvolal ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka

Ministr kultury Václav Jehlička odvolal ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Důvodem jsou problémy kolem chystané stavby nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Řízením Národní knihovny byl pověřen současný ředitel Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Ježek

Vlastimil Ježek | Foto: Lenka Paličková

Ministr se rozhodl Ježka odvolat už předminulý týden, čekal ale na výsledky právního rozboru průběhu soutěže na novou budovu knihovny. Pokračuje mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar:

"K tomu se rozhodl zejména proto, že ty shromážděné argumenty vylučují možnost nadále pokračovat v stavbě nové budovy Národní knihovny. Ta výstavba nové budovy ustrnula vlastně na mrtvém bodě a také v silné právní nejistotě. Pan ministr ale věří, že nový generální ředitel učiní takové kroky, které konečně povedou k výstavbě nové budovy pro Národní knihovnu."

Jak Cieslar dále uvedl, vzhledem k tomu, že stavba Národní knihovny je zpožděná, bude se více pokračovat v rekonstrukci depozitářů v Hostivaři:"Což nebudou marně vynaložené prostředky, protože ty depozitáře budou potom i nadále využívány pro další příspěvkové organizace - pro muzea a tak dále."

Podle Cieslara je koncepce ministerstva jasná dlouhodobě. "Našim cílem je výstavba nové budovy Národní knihovny, to je neoddiskutovatelné. Nemůžu v tuto chvíli říct podle jakého návrhu to bude a kde to bude, ale je jisté, že novou Národní knihovnu Česká republika potřebuje," uvedl mluvčí s tím, že finanční prostředky na výstavbu nové budovy činí v současné době necelé dvě miliardy korun a necelá miliarda korun je na revitalizaci Klementina.

Jan Cieslar Radiožurnálu také prozradil, že už na středu by měl nový šéf svolat poradu vedení v knihovně: Pokud vím, tak na zítra by měl nový pan generální ředitel svolat poradu vedení v knihovně a dále vést věci ve vlastní režii, protože on by měl být tím manažerem, který tyto věci bude dále dělat a vykonávat."

Vlastimil Ježek bude mluvit na Radiožurnálu už za chvíli! Poslouchejte před 8. hodinou!

Lenka Rákosová, Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme