Volně prodejných léků bude zřejmě více

Seznam volně prodejných léků se zřejmě rozšíří, kompetence lékárníků ale zůstanou stejné. Dnes se na tom shodli zástupci ministerstva zdravotnictví a soukromých lékařů. Právě proti možnému rozšíření kompetencí lékárníků nedávno praktici i specialisté ostře vystoupili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Ministerstvo zdravotnictví dnes zahájilo jednání s lékaři o novém rozdělení léčiv. Diskutovali o seznamu volně prodejných léků i o medikamentech, na jejichž výdej by mělo být omezení. Pro další jednání si stanovili jasná pravidla a mantinely.

"Je jednoznačná shoda rozšířit seznam léků volně prodejných podle odborných kritérií, ne podle kritérií politických nebo tlaků výrobců léků," řekl po jednání zástupce Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Ministerstvo a lékaři se budou také bavit o tom, které léky umístit do skupiny volně prodejných s omezením. Zatím se počítá hlavně s medikamenty, které obsahují pseudoefedrin. Ten se totiž zneužívá k výrobě drog.

Nové rozdělení léků by mělo platit od ledna 2009. Pacienti by měli mít jednodušší přístup k některým přípravkům, protože by je mohl napsat nově i jejich praktik.

Schůzka ministra s lékaři se konala v reakci na návrh seznamu, který poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv. Na seznamu byly například léky na vysoký tlak nebo cholesterol. Podle lékařů ale užívání těchto preparátů bez lékařské kontroly může pacienta ohrozit na zdraví.

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme