Policisté obvinili jednatele směnárny kvůli praní špinavých peněz

Za praní špinavých peněz ve směnárně Aktiv Change na pražské Národní třídě padlo první obvinění. Dvaatřicetiletý jednatel společnosti je podezřelý, že se podílel na zlegalizování miliardových výnosů z trestné činnosti a vyvedení peněz z České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté prohledávali dům na pražské Národní třídě

Policisté prohledávali dům na pražské Národní třídě | Zdroj: ČTK

"Obvinili jsme dvaatřicetiletého muže z trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti. Na návrh státního zástupce rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1 o vzetí tohoto muže do vazby," potvrdil Radiožurnálu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Podle výpisu z obchodního rejstříku je obviněným zřejmě Omar Mogheth. Údajně se podílel na zlegalizování a vyvedení více než 5,3 miliardy korun. Peníze pak mizely především na bankovních účtech v Číně a ve Vietnamu. Zda byli do trestné činnosti zapojeni další lidé, mluvčí neuvedl.

Policisté se začali případem zabývat začátkem letošního roku. Měli podezření, že peníze se ve firmě praly již od roku 2005. Podle Skřepka pocházely miliardové částky z trestné činnosti, například v souvislosti s krácením daně, poplatku a podobné povinné platby.

Detektivové protikorupčního útvaru kvůli případu zasahovali na pražské Národní třídě od pondělního do úterního rána. Podle svědků zadrželi několik lidí. Množství údajně takzvaně vypraných peněz již dříve Skřepek označil za ojedinělé.

Martin Hromádka, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme