Entomolog Emil Kučera je zpátky v České republice

Český entomolog Emil Kučera uprchl z Indie do České republiky. Indický soud mu v září uložil za údajně nezákonný sběr brouků nepodmíněný tříletý trest vězení a začátkem listopadu se mělo konat odvolací jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brouk Anaplophora glabripennis

brouk Anaplophora glabripennis | Foto: NRWA

O příjezdu Kučery zpět do vlasti informoval Vladislav Malý z České entomologické společnosti. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová pro Radiožurnál uvedla, že se jejímu úřadu nepodařilo Kučerův návrat zatím potvrdit, ani se s ním spojit.

"My jsme od pana Kučery dostali e-mailovou zprávu na náš zastupitelský úřad v Dillí, ve které se velmi omlouvá za případné těžkosti, které by mohl způsobit, ale že nevidí jinou možnost, než kterou zvolil. Odvolává se na svůj špatný psychický stav," uvedla Opletalová.

V dopise, který Malý poskytl médiím, Kučera uvádí, že již delší dobu cítil, že mu oblast Dárdžilingu není schopna zajistit právo na spravedlivý soud. "Rozhodl jsem se tuto složitou situaci řešit svým odchodem. V současné době jsem již na území České republiky," stojí v prohlášení podepsaném Kučerovým jménem.

Kučeru a dalšího českého entomologa Petra Šváchu zadržely indické úřady 22. června nedaleko parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu v severovýchodní Indii. Měli u sebe přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, nikoli však úřední povolení pro jejich sběr. Oba entomologové nicméně od počátku trvali na tom, že na území parku vůbec nevstoupili.

Soud v indickém Dárdžilingu 10. září Šváchu zprostil obžaloby, zatímco Kučeru překvapivě shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se proti rozsudku na místě odvolal. Po zaplacení kauce mohl zůstat na svobodě, do verdiktu odvolacího soudu ale nesměl opustit indické území.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová k případu dodala, že Česko nemá s Indií uzavřenou smlouvu o vydávání občanů. "Lze říci, že Česká republika své občany nevydává," řekla Steinerová.

Martin Hromádka, Adéla Havránková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme