Ozbrojený lupič ukradl z muzea v Bydžově obrazy Zrzavého a Špály

Neznámý ozbrojený lupič ukradl z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku obrazy Jana Zrzavého a Václava Špály. Pachatel se po příchodu do muzea představil jako vedoucí předem ohlášené výpravy. Poté vytáhl střelnou zbraň, napadl pracovníka muzea a spoutal ho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Jana Zrzavého Domek na Ile de Sein

Obraz Jana Zrzavého Domek na Ile de Sein | Zdroj: ČTK

Loupěž se odehrála v pondělí dopoledne. Podle přepadeného muže pachatel říkal, že jde pouze za jedním obrazem a že je to objednávka. Mluvčí východočeské policie Lenka Buríšková potvrdila, že si zloděj odnesl dvě malby a další cenné věci.

"Ukradl obraz Jana Zrzavého Domek na Ile de Sein z roku 1934 a dílo Václava Špály Zátiší s ovocem z roku 1936. Zmizely i historické knihy a mince. Způsobená škoda byla vyčíslena na čtyři miliony korun," uvedla mluvčí. Zaměstnanec muzea vyvázl bez zranění.

Samotné umělecké předměty nejdou pojištěny. Podle starosty Nového Bydžova Pavla Loudy je teď potřeba zjistit, zda se na muzeum vztahuje pojistka městského majetku. "Budeme muset zvážit další technické zabezpečení, jako je třeba kamerový systém," řekl starosta. Nevyloučil také, že město vypíše odměnu za informace vedoucí k dopadení lupiče.

Policie nyní žádá veřejnost o informace o pohybu podezřelé osoby či osob u bydžovského muzea. Podle výpovědi přepadeného pracovníka muzea byl pachatelem asi 185 centimetrů vysoký muž, krátkých tmavších vlasů. Oči měl zakryté brýlemi s tmavými skly, oblečený byl ve tmavé bundě a kalhotách. V případě dopadení mu za trestný čin loupeže hrozí pět až dvanáct let vězení.

Martin Hromádka, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme