Entomolog Petr Švácha už je z Indie také doma

Jihočeský entomolog Petr Švácha je z Indie doma. Vědec, kterého tamní úřady obvinily spolu s jeho kolegou Emilem Kučerou z nelegálního sběru hmyzu, strávil v Indii nedobrovolně půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Singalila

Národní park Singalila | Foto: India Travelogue

Do práce v Entomologické ústavu Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích se Petr Švácha vrátí ve středu. A jak Českému rozhlasu potvrdil ředitel ústavu Jan Šula, všichni si oddechli. Kvůli půlroční nepřítomnosti přitom podle Šuly stála jak Šváchova vědecká práce, tak i jeho práce v redakci entomologického časopisu.

Po svém návratu z Indie Petr Švácha zamířil nejprve za svou matkou, která televizi Prima řekla: "Jsem hrozně ráda, že přijel a že ho po 7 měsících opět vidím." Radost má i Šváchův kolega Emil Kučera: "Člověk opravdu po celou dobu nevěděl, jak to pro něj skončí."

Kučera, kterému hrozilo v Indii vězení, už před třemi týdny ze země uprchl a je také doma. Kučeru a Šváchu zadržely indické úřady 22. června nedaleko parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu v severovýchodní Indii. Měli u sebe přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, nikoli však úřední povolení pro jejich sběr. Oba entomologové nicméně od počátku trvali na tom, že na území parku vůbec nevstoupili.

čro čb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme