V Praze se dnes volí nový předseda ODS

Víkendový kongres ODS vrcholí. Právě dnes se na něm volí nový předseda strany na další 2 roky. Na funkci kandidují dosavadní šéf strany, premiér Mirek Topolánek a současný první místopředseda, pražský primátor Pavel Bém. Voleb na místa pěti místopředsedů se účastní 12 kandidátů. Podle Béma musí ODS najít novou cestu, která dovede stranu k vítězství v příštích parlamentních volbách. Situaci ve straně přirovnal k autu, které ztratilo směr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek a P. Bém

M. Topolánek a P. Bém | Zdroj: ČTK

Větší podporu má předseda ODS Topolánek, stojí za ním drtivá většina krajů, místopředsedu Béma podržela jen jeho Praha. Delegáti kongresu budou hlasovat i o tom, jestli mají zavázat zákonodárce z řad ODS k odmítnutí Lisabonské smlouvy, reformující Evropskou unii.

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se nepřiklání k tomu, aby dva roky před parlamentními volbami strana svého lídra, tedy Mirka Topolánka, změnila: "Chtěl bych varovat před sebezničující depresí z prohraných voleb. Ani laciná výměna trenéra nebo kapitána často k žádnému pozitivnímu efektu nevede - ani ve sportu."

I když to bude volba tajná, někteří delegáti už mají jasno. Patří k nim i poslanec Boris Šťastný: "Jsem rozhodnutý koho budu volit. Je to určitě Pavel Bém, protože reprezentuje změnu ve vedení Občanské demokratické strany. Představuje šanci na to v budoucnu uspět ve volbách. A ti, kteří chtějí volit jiného kandidáta, by si měli toto vážně uvědomit. Protože za současného vedení se nám nedaří přesvědčit veřejnost a získat jí na naší stranu. To dokládají prohrané krajské a senátní volby."

Často nesouhlasící poslanec Vlastimil Tlustý bude dokonce uvažovat o tom, jestli má v řadách ODS dál zůstat. V nadcházející volbě šéfa strany a místopředsedů chce proto podpořit hlavně nové tváře. Není podle něj pak vyloučené ani to, že řada delegátů nebude chtít volit ani jednoho z dosavadních kandidátů na předsedu:

"Byl bych raději, kdyby se ten problém nezužoval na souboj Topolánek versus Bém. Východiskem by byla nějaká třetí osoba, která se bohužel nepřihlásila, nekandiduje. Pro řadu lidí bude z téhle situace jednoduché východisko: Nechtějí-li ani Topolánka ani Béma, tak podpoří někoho jiného - jinými slovy odevzdají prázdný hlasovací lístek. Myslím si, že všichni vědí, že v žádném případě Mirka Topolánka nepodpořím. V téhle situaci si myslím, že nám nic jiného než Bém nebo prázdný lístek nezbývá."

Následovat bude volba druhého muže strany, tedy prvního místopředsedy. Ve hře jsou zatím čtyři kandidáti: Ministr vnitra Ivan Langer, bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, pražský zastupitel David Vodrážka a bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Ten Radiožurnálu řekl, jaké kroky by v této roli udělal:

"Nemířím do vlády. Hlavně, aby začala fungovat komunikace mezi regiony, začala příprava na volby. Hlas ODS aby nenahrazovala ministerstva nebo Úřad vlády, protože teď to tak vypadá - že ODS neexistuje, jsou jen vyhlášení Úřadu vlády. Začít připravovat strategii na volby parlamentní v roce 2010."

Topolánek a Bém dopoledne naposled přesvědčovali delegáty

Oba kandidáti Mirek Topolánek i Pavel Bém vystoupili dopoledne před delegáty kongresu Občanské demokratické strany s kandidátskými projevy. Topolánek při své kandidatuře vyzval členy ODS hlavně k tomu, aby neztráceli po prohraných volbách hlavu:

"Nevstupujeme do lehkého období. Proto potřebujeme silného lídra, kompaktní tým a elementární jednotu. Nepotřebujeme v čele někoho, kdo myslí jen na sebe, kdo nemá vlastní názor, kdo cestou na vrchol nenese zátěž - jen rozdává úsměvy do kamer. I v politice jsou vrcholoví lezci a šerpové. Všichni mají své role, jsou na sobě závislí, úspěch i neúspěch je společný. Pečlivě si ale vybírají, s kým půjdou na jedno lano."

Úspěchy, kterých dosáhl v ODS i na pražském magistrátu a vize dalšího fungování občanských demokratů ve vládě - tím se druhý kandidát na křeslo předsedy ODS Pavel Bém snažil zaujmout své spolustraníky. Upozornil na rozdělení strany a vyzval k prosazování čistě pravicové politiky. Delegátům zopakoval svůj záměr - vytvoření menšinového kabinetu ODS bez koaličních partnerů:

"Pokud se toto stane, prezident demisi s ohledem na české předsednictví okamžitě přijme a pověří premiéra sestavením nové vlády. Premiér navrhne menšinovou vládu ODS a prezident ji jmenuje ještě před začátkem nového roku. Vláda se ujme funkce do 30 dnů, požádá o důvěru a získá ji. V případě nevyslovení důvěry vládne v demisi - i to jsme přece zažili."

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se před volbou nepřikláněl k tomu, aby dva roky před parlamentními volbami strana svého lídra, tedy Mirka Topolánka, změnila: "Chtěl bych varovat před sebezničující depresí z prohraných voleb. Ani laciná výměna trenéra nebo kapitána často k žádnému pozitivnímu efektu nevede - ani ve sportu."

Kongres ODS poznamenalo odstoupení čestného předsedy Václava Klause

Prezident Václav Klaus se rozešel se stranou, kterou zakládal. V sobotu se na kongresu Občanské demokratické strany v Praze-Vysočanech definitivně vzdal titulu čestného předsedy. Už delší dobu má prý totiž nemalý problém identifikovat se s celou řadou postojů největší vládní strany. ODS se podle Klause stala stranou politického středu.

Delegáti kongresu ODS také v sobotu mnoho hodin vedli politickou debatu. Především v ní mluvili o příčinách a důsledcích nedávného volebního debaklu, hodnotili podíly viny jednotlivých členů ODS i strany jako celku. Hledali cesty nápravy, ale většinou v obecné rovině. Několik řečníků však přece jen obvinilo především šéfa strany Mirka Topolánka. Jiní ho naopak chválili. Diskuse se proti původnímu záměru skončit ve 21 hodin protáhla až do 22:45.

Je podle vás dobře, že se Václav Klaus vzdal funkce čestného předsedy ODS? Hlasujte v naší anketě!

Veronika Malá, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme