Prodej kaprů je v plném proudu

Na ulici, na sádkách i na internetu - všude se už kupují vánoční kapři. Je jich dost, ale jsou o něco dražší než loni. Může za to hlavně lednové zvýšení daně z přidané hodnoty na potraviny z pěti na devět procent. Ceny se ale liší - záleží na marži prodejce a regionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třeboňský kapr

Třeboňský kapr | Foto: Pavel Kudrna | Zdroj: Český rozhlas

V Praze je kapr asi vůbec nejdražší - stojí od 80 do 92 korun - přibližně. Naopak nejlevněji pořídí vánoční rybu Jihočeši. Většinou prodavači kapra zabijí a vykuchají, za to se ale samozřejmě platí navíc: zabití - podle ceníku zbavení života - stojí v Praze asi pětikorunu, kuchání 20, zbavení šupin 25 - a zbavení ploutví 20. Pokud chtějí lidé ušetřit, nebo si spíš užít vánoční atmosféru, můžou si zajet na sádky. Ani na sádkách ale všude nekuchají. Stále víc lidí prý dokonce kupuje kapra po internetu.

Před Vánocemi lidé kupují i jiné druhy ryb. Na druhém místě po kaprovi je pstruh, pak štika, candát nebo sumec. Ale kapr asi pořád vede, a to i mezi lidmi v nejznámějším městě českého rybníkářství, jihočeské Třeboni.

Inspektoři České obchodní inspekce jsou letos zatím spokojení. Loni to bylo horší. Třeba v Sokolově je ošidili o celých 28 korun na jednom kaprovi a o 20 korun v Karlových Varech. A poctivosti přeje také současné teplé počasí. Voda totiž nemrzne a prodavači si tak nemůžou přičítat váhu za led.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme