Začíná půlroční amnestie pro majitele nelegálně držených zbraní

Od dnešního dne až do konce července mohou lidé beztrestně odevzdat policii nelegálně držené zbraně. Takzvaná zbraňová amnestie začíná platit souběžně s novelou zákona o zbraních a střelivu, která zpřísňuje podmínky při posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti žadatelů o zbrojní průkaz nebo jejich stávajících držitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole a náboj

Pistole a náboj | Foto: Jan Rosenauer

Na kterékoliv policejní stanici mohou lidé odevzdat například pistole a revolvery, vojenské zbraně nebo brokovnice a malorážky s hlavněmi delšími než 28 centimetrů, a to bez odůvodnění, jak k nim přišli.

Mohou je ale na policii jen uschovat a do dvou měsíců od data úschovy požádat o jejich legalizaci. Pokud je ještě nemají, mohou si potřebné dokumenty při amnestii vyřídit i sběratelé, kteří mají doma kusy vyrobené po roce 1890, například z druhé světové války.

"Musí mít zbrojní průkaz skupiny A, který je určen pro sběratelské účely, a dále musí splnit podmínky, jako je například věková hranice 21 let, projít spolehlivostí a bezúhonností a absolvovat zkoušku odborné způsobilosti," připomíná expertka na zbraně a legislativu z policejního prezidia Ludmila Nezbedová.

Odevzdané zbraně podrobí policisté kriminalistické expertíze a zjistí, zda nejsou ukradené či jestli s nimi nebyl spáchán trestný čin.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme