Českého lva za nejlepší film loňského roku získal snímek Karamazovi

Nejlepším českým filmem minulého roku se dnes stal snímek Karamazovi Petra Zelenky. Toho porota také ocenila Českým lvem za nejlepší režisérský výkon. Film byl nominován celkem v osmi kategoriích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zelenka s Českým levm za film Karamazovi

Petr Zelenka s Českým levm za film Karamazovi | Zdroj: ČTK

Cenu České filmové a televizní akademie za nejlepší scénář dostal Bohdan Sláma za film Venkovský učitel, v němž předvedla nejlepší ženský herecký výkon Zuzana Bydžovská.

Za mužskou kategorii převzal cenu Karel Roden za roli ve filmu Hlídač číslo 47. Na podiu se za vedlejší hereckou roli radoval i Vladimír Dlouhý, který ve snímku hrál po boku Rodena. Za ženskou kategorii ve snímku Děti noci sklidila potlesk Lenka Termerová.

Tři České lvy si odnesl film Tobruk Václava Marhoula, který bodoval v kategoriích kamera (Vladimír Smutný), hudba (Richard Horowitzovi a Susan Deyhimová) a zvuk (Jakub Čech a Pavel Rejholec). Stejný počet cen získal i Hlídač číslo 47 Filipa Renče, kromě hereckých výkonů byl oceněn také za nejlepší střih, pod který se podepsal Jan Matlach.

Poprvé v šestnáctileté historii udílení Českých lvů letos akademici vyhlásili kategorii dokumentů. Cenu udělili snímku Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Film již dříve dostal i cenu filmových kritiků. Divácky nejúspěšnější se stal film Bathory od Juraje Jakubiska.

Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme