Ludmila Brožová-Polednová nastoupila do vězení

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nastoupila do plzeňské věznice Na Borech, teď je na zdravotní prohlídce v pankrácké věznici v Praze. Vrchní soud ji poslal za mříže na šest let za její podíl na justiční vraždě poválečné političky Milady Horákové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová | Foto: Marek Janáč

Brožová-Polednová ale možná za mřížemi tak dlouho nebude, za tři roky má totiž nárok na podmínečné propuštění. Brožové-Polednové je 87 let. Teď ji nejprve čeká zdravotní vyšetření, potvrdila Radiožurnálu mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

"V pankrácké věznici v Praze máme, co se lékařské péče týká, nejlepší zázemí. Ludmilu Brožovou-Polednovou prohlédne ústřední lékařská komise. Pokud shledá, že Ludmila Brožová-Polednová je schopna výkonu trestu, bude převezena opět lékařskou eskortou do Světlé nad Sázavou a tam se podrobí trestu," řekla mluvčí.

Bývalá prokurátorka Brožová-Polednová je zatím jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. Výkon trestu chtěla původně odložit s tím, že má vážné zdravotní problémy. Trpí takzvanou praktickou slepotou, podle znaleckého posudku je ale za určitých podmínek schopná být ve vězení. Vězeňská služba následně uvedla, že je schopná takové podmínky zajistit.

Bývalá dělnická prokurátorka bude mít ve Světlé nad Sázavou, kde je specializované oddělení pro starší ženy, jednoduše zařízený pokoj, ve kterém bude s dalšími dvěma až čtyřmi ženami. K dispozici bude také lékařská služba, a to po celých 24 hodin. Svým blízkým může volat každý den deset minut. Ve vězení je jen několik pokojů, kuchyňka a pračka. Mezi pokoji se ženy volně pohybují. Jediné, co vlastně viditelně připomíná vězení, jsou mříže na oknech.

Přečtěte si vývoj případu:
Bývalá prokurátorka Brožová-Polednová si bude stěžovat u Vrchního soudu
Bývalý prokurátorka Brožová-Polednová neuspěla s žádostí o odklad vězení
Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová žádá o odklad trestu
Prezident neudělí milost Ludmile Brožové-Polednové, prokurátorce z procesu s Miladou Horákovou
Ústavní soud vrací proces s bývalou prokurátorkou Brožovou-Polednovou
Soud odročil zkoumání spoluúčasti prokurátorky Brožové-Polednové na justiční vraždě Milady Horákové
Bývalá komunistická prokurátorka půjde znovu před soud
Nejvyšší žalobkyně se dovolává v kauze prokurátorky v procesu s M. Horákovou
Někdejší prokurátorka z procesu s Horákovou se odvolá
Bývalá prokurátorka v procesu s Miladou Horákovou má jít na osm let do vězení

Marika Táborská, Renáta Prátová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme